Петро Бобонич з Ужгорода розробив екологiчно-чистий спосiб виробництва одноразового посуду з органiчної сировини, яка зазвичай залишається на полях пiсля збору урожаю. Таким чином, науковець, який працював в Ужгородському нацiональному унiверситетi, прагне внести свiй вклад у зменшення кiлькостi пластикового смiття на планетi.
Як вiн пропонує замiнити пластик?
Усi iнгредiєнти задiянi в процесi виготовлення екологiчного посуду є природного походження, а сам процес абсолютно нешкiдливий для довкiлля, розповiдає Петро Бобонич.
«Сировина для виготовлення посуду – це продукти аграрного виробництва, якi не використовуються, наприклад, при вирощуваннi кукурудзи ми споживаємо тiльки її плоди – решта просто залишається на полях або, взагалi, спалюється, або iнколи переробляються i стають складовою кормiв для тваринництва, розповiдає вiн. – Властивостi ж рослини дозволяють пiсля технiчної переробки (подрiбнення) створювати з неї сировину, яка буде достатньо пластичною i мiцною та зможе без проблем змiнити пластиковий посуд, чи, наприклад, бокси для їжi».
Властивостi рослин такi, що людство цiлком може компенсувати пластик природними елементами, при чому, це може бути не тiльки кукурудза, зауважує науковець.
Петро Бобонич поки не може розкрити всіх деталей, адже технологiя тiльки недавно запатентована i отримала прiоритетну довiдку.
За словами Петра Бобонича, до технологiї вже проявили iнтерес у кiлькох європейських установах, з якими ведуться переговори.
За словами науковця, такий екопосуд не потребує утилiзацiї, адже є повнiстю природним матерiалом i може використовуватись у вториннiй переробцi чи просто стане добривом».
Читайте також: Яблуницький перевал на Закарпатті потопає у смітті