• Головна
  • На Ужгородщині дозріли цілющі ягоди ялівця (ФОТО)
19:30, 8 жовтня 2021 р.

На Ужгородщині дозріли цілющі ягоди ялівця (ФОТО)

Ягоди ялівця милують ко жителів Ужгородщини.

На Ужгородщині дозріли цілющі ягоди ялівця (ФОТО), фото-1

Про це пише Голос Карпат.

В Урочищі "Полунця" ягоди надзвичайно багато, неначе десь в дендропарку. Але посаджений ялівець дивом природи на втіху місцевим та численним туристам. Охочих відвідувачів у населеному пункті чимало у будь-яку пору.

Що стосується «Полунці», то тут усе більше мандрівників по гриби. Також у деяких місцях тут можна натрапити на яфину (чорницю) й брусницю в зеленому моху. Тож можна вважати – неофіційна «мала Руна» розташувалась і в цьому урочищі (авт.) Звідси Полонина Руна видніє, мов на долоні.

Від мальовничих пейзажів до користі від природи. Повернемось до ялівця. То ж яка особливість його цінних ягід синього кольору, майже не помітних на перший погляд?

Мізерні плоди володіють надзвичайно цілющим ефектом. Виявляється, пахучі «бусини» – шишкоягоди ялівця є поширеними останнім часом не лише в хлібопекарській діяльності, а й рятують від ряду хвороб.

А взагалі весь ялівець – усі його частини є лікувальними, не лише ароматними. Із шишкоягід, хвої й гілок ялівцю отримують ефірну олію. Вважається, ароматична олія цієї рослини очищає, знеболює, бадьорить, зігріває та зміцнює. У давнину цією олією, завдяки фунгіцидним та антибактеріальним властивостям, стерилізували хірургічні нитки.

Ялівцевий цукор (фруктоза) в півтори рази солодший від бурякового. Його сироп використовують при виготовленні желе, киселів, печива й ряду десертів. Ароматні шишкоягоди – для надання специфічного смаку стравам із м’яса, птиці та риби.

Їх додають в маринади та соуси у скандинавській, західноєвропейській та слов’янській кухнях. Підсмажені ягоди ялівцю часом слугують замінником чаю та кави.

Гілками із ялівця парять діжки, аби надати їм освіжаючого, бальзамічного запаху. У сучасній фармакології ягоди ялівцю застосовують як сечогінний, відхаркувальний, дезінфікуючий засіб у лікуванні хвороб шкіри. Помічними є ягоди при хворобах печінки, ревматизмі, жіночих захворюваннях тощо.

За словами місцевої газдині пані Марії, ягоди ялівцю вона додає майже постійно, маринуючи м'ясо та рибу. А ще у родині Марії Михайлівни обожнюють хліб з ялівцем. Останнім часом чорний хліб із ягодами ялівцю продають у місцевих торгових точках.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал та отримуйте новини ще оперативніше!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ягоди #природа #ліс #Закарпаття
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...