«Гуцульська бриндзя»: арифметика наймасштабнішого фестивалю Закарпаття (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У неділю, 8 вересня, у Рахові в амфітеатрі «Буркут»відбувся ХІХ фестиваль-ярмарок «Гуцульська бриндзя». Попри те, що захід має статус місцевого свята, його по праву вважають наймасштабнішим дійством в області, а географія учасників і гостей фестивалю є підтвердженням популярності фестивалю далеко за межами Закарпаття.

Отже, аби не бути голослівними, наведемо кілька актуальних цифр цьогорічної «Гуцульської бриндзі». За інформацією Рахівської РДА, близько півсотні виробників бриндзі з Закарпаття, Івано-Франківщини і Львівщини привезли на ярмарок 13 тонн сирів, що на тонну більше, ніж минулого року. Як повідомили «Сайту міста Ужгород» у Головному управлінні Національної поліції України у Закарпатській області, відвідали фестиваль протягом дня понад 4 тисячі гостей. Окрім закарпатців, на свято завітали делегації з гуцульських регіонів сусідньої Румунії, Івано-Франківщини, Львівщини, Чернівеччини, а також делегація Хмельницької області. Серед туристів, що приїхали до Рахова у день свята, можна було зустріти представників практично усіх областей України та закордоння.

Свято традиційно почалося з велелюдної ходи з центра міста до амфітеатру «Буркут». Родзинкою заходу стала імпровізована зустріч вівчарів, що саме поверталися із полонини. Вони й почали частувати присутніх гуцульською бриндзьою. У супроводі кінної групи сотні учасників ходи прямували вулицею Богдана Хмельницького, а вітали їх рахівчани та гості найвисокогірнішого райцентру України. Хода не лише вигравала колоритним національним вбранням, але й звучала грою десятків трембіт – різні техніки виконання різних трембіт створювали органічну мелодію Карпат, яку ні з чим не сплутаєш.

В амфітеатрі «Буркут» в оточенні гірських вершин відбулася офіційна частина свята – привітання почесних гостей, нагородження обласними відзнаками, визначення кращих серед виробників овечої бриндзі.

Другий рік поспіль у рамках фестивалю в Рахові відбувається конкурс гуцульської овечої бриндзі, участь у якому беруть виробники-члени Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

«Цього року на конкурс було подано 19 зразків овечої бриндзі, з яких 10 – у категорії «Молода бриндзя», тобто виготовлена у сезоні 2019 року, і 9 – минулорічна бриндзя категорії «Зріла» сезону 2018 року. Критеріями відбору даного продукту, у першу чергу, є відповідність процесу виробництва, технології, специфікації. По-друге, звертаємо обов’язково увагу на органолептичний профіль – еталонні показники зовнішнього вигляду, текстури, смаку, запаху. Усі виробники конкурсних зразків працюють на полонинах у високогір’ї Рахівського району на висоті від 700 метрів над рівнем моря і випасають виключно овець. Переможці конкурсу отримають подарунки і грошові сертифікати на 15, 10 і 5 тисяч гривень за І, ІІ, ІІІ місця відповідно. Ці кошти будуть витрачені на покращення процесу виготовлення бриндзі», – розповів у коментарі «Сайту міста Ужгород» експерт проекту з розвитку сільських територій, модератор цьогорічного конкурсу Тарас Антонюк.

До слова, гуцульська овеча бриндзя стане першим українським харчовим продуктом із європейським географічним зазначенням. За словами національного експерта з маркетингу і комунікацій проекту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» ІванаГайвановича, фінальну крапку у процесі присвоєння гуцульській бриндзі географічного зазначення Україна поставить ще до кінця цього року.

Після урочистої частини на галявині запалили полонинську ватру – цю почесну місію виконав голова Закарпатської ОДА Ігор Бондаренко. Далі ж гості свята попрямували на огляд самобутніх композицій від населених пунктів Рахівщини. Серед іншого усі бажаючі могли побачити увесь процес виготовлення гуцульської бриндзі. Тут чи не найголовнішими персонажами були вівці – тварини, яким особливо раділи діти, адже овечок можна було годувати та фотографувати. За словами вівчарів, орієнтовна арифметика технології виготовлення тієї самої гуцульської овечої бриндзі така: 200 овець за день дають до 120 літрів молока, з яких мають до 30 кілограмів бриндзі.

На ярмарку головний продукт «Гуцульської бриндзі» коштував від 170 гривень за кілограм з дерев’яної діжки, а за пакування у склі довелося викладати у кілька разів більше. Одночасно волонтери проводили опитування серед споживачів щодо сприйняття білого золота Карпат. У більшості відповідей люди засвідчували своє бажання бачити і купувати гуцульську бриндзю у торгівельних мережах своїх міст. Серед якостей, які найбільше приваблюють у цьому продукті, називали екологічність, натуральність, оригінальний смак і користь для здоров’я.

Виробники бриндзі із захопленням розповідали, що цей продукт – справжній гастрономічний скарб, з яким можна приготувати не лише гуцульські, але й вишукані страви високої кухні, наприклад, пате з бриндзі та копченого лосося на огірку, гриль-баклажан на пюре з бриндзі та цвітної капусти, помазанку з овечої бриндзі з каперсами та кмином. Якщо вам таке не до смаку, то гуцульський токан, бриндзяники і вареники із бриндзьою ніхто не відміняв.

Загалом же ярмарок, який простягнувся майже за усім маршрутом ходи, був багатий не лише сирами, яких ми нарахували понад 20 видів, але й усім, що лиш можна собі уявити і забажати. Це і національне вбрання, і капелюхи, й іграшки, і меблі, і прикраси, і саджанці садових дерев та винограду, хутряні і шкіряні вироби, вино, м’ясна і рибна продукція, випічка, вироби ручної роботи – від посуду до стоголосих дзвіночків для худоби… Фудкорт свята, здається, заповнив своїми ароматами увесь Рахів. До речі, звичні закарпатські страви розбавив гастрономічний колорит Львівщини і Прикарпаття.

Якщо відійти від суто фестивального дійства, «Гуцульська бриндзя» видається родинним святом славетного гуцульського краю, а ще прекрасним приводом вдягнути національне вбрання. Такої кількості і розмаїття автентичного одягу й атрибутики треба ще пошукати. Тут і суто гуцульські орнаменти, й традиційні українські вишиванки, і ошатне румунське вбрання. Фестиваль мав і насичену концертну програму, яка у святковому ансамблі барв і емоцій поставила співочу крапку, але лише до наступного ювілейного ХХ фестивалю-ярмарку «Гуцульська бриндзя».

Катерина Ірха для 0312.ua

гуцульська бриндзя Рахівщина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Якість матеріалу
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
493 перегляди у вересні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Раніше Сайт міста Ужгород повідомляв, що на ніч із 21 на 22 вересня українські синоптики прогнозують заморозки до -3 градусів. А зараз у мережі вже шириться відео того, як на закарпатському курорті Драгобрат іде перший сніг. При чому, відзняте воно ще 19 вересня.  Відео кадри опублікували у групі Dragobrat Freeride center. Читайте також: Туристичний скандал на Закарпатті: "екстремальне" виселення, тілесні ушкодження та суд (ВІДЕО)
Суспільство
На закарпатців чекають перші заморозки. В Українському гідрометцентрі попереджають про зниження температури вже сьогодні вночі, пише Сіріус. Синоптики кажуть, що в ніч на неділю на ртутних стовпчиках показуватиме до 3-ьох градусів з позначко мінус. У гірській місцевості температура можливо буде більшою (на два градуси). У понеділок темпаратура коливатиметься в районі нуля. Читайте також: Десятки мішків сміття: Ужгород долучився до Всесвітнього дня прибиран...
Суспільство
Історія 12-річної закарпатки, яка народила у Рівному, сколихнула громадськість. І хоч для ромів це звична практика, все ж варто замислитися про юних породіль нашої епохи. Це норма чи відхилення суспільства? Якщо ще кілька століть назад наші предки одружувалися та народжували у 13-15 років, то термін першого материнства сучасної української жінки змістився від 22 років у 1990-х до 25 років нині. А законодавчо в Україні раннім материнство вважається до 18 ро...
Суспільство
Як повідомляє ТРК "Мукачево" (М-студіо), рішення було прийнято одноголосно на позачерговій сесії Великоберезнянської селищної ради після позитивного розпорядження голови Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка. Згідно з рішенням, громади селища Великий Березний, сіл Розтоцька Пастіль, Костева Пастіль, Бегендецька Пастіль та Руський Мочар Розтоцько-Пастільської сільської ради об’єднуються у Великоберезнянську територіальну громаду з адміністративним центром у се...
Суспільство
Як раніше вже повідомляв Сайт міста Ужгород, днями у Берегові розгорівся скандал між туристами та орендодавцем. Жінка намагалася виселитися на два дні раніше та отримати назад свої кошти, а от орендодавець гроші повертати відмовився і взагалі виставив речі відпочивальниці на подвір’я. Журналісти телеканалу «Сіріус» також вирішили поцікавитися у сторін більш деталей. Туристка розповіла на камеру, що вирішила виселитися із помешкання через не відповідність й...
Суспільство
Лише 14% закладів охорони здоров’я Закарпатської області стали комунальними неприбутковими підприємствами. Ще 86% закладів цю умову поки що не виконали. Це означає, що якщо до кінця року вони не перетворяться на комунальні некомерційні підприємства, то не зможуть укласти договори з національною службою здоров’я. Автономізація – це одна з необхідних умов для того, щоб заклад міг укласти договір з національною службою здоров’я та отримувати кошти з державног...
Суспільство
Іван Ілько навчався в Національній академії образотворчого мистецтва в Києві на факультеті архітектури. Згодом зрозумів, що архітектура віртуальна вабить його більше, ніж реальна і почав шукати виш, в якому зміг би вивчити тему професійно, утім не з програмістським підходом, а з творчим. З двох університетів, які готують спеціалістів в цьому напрямку в Європі – Данії та Італії – обрав Копенгаген, де цьогоріч і закінчив факультет візуального дизайну, ігор т...
Суспільство
У п’ятницю, 20 вересня, у прес-центрі Закарпатської ОДА вкотре відбулася презентація книг місцевих авторів. Цього разу книжкові полички закарпатських бібліотек і навчальних закладів поповнилися дитячими виданнями – книжкою Галини Малик «Мандри та подвиги лицаря Горчика» та Людмили Кудрявської – «На арені цирку». «Цього року із запланованих 16 видань світ вже побачили 14, а дві книжки вийдуть друком у жовтні. Радію тому, що обласна програма підтримки закарп...
Кримінал
Як уже повідмляв Сайт міста Ужгород, протягом минулих двох днів в Ужгородському міськрайонному суді відбулись 9 судових засідань, на яких розглядались клопотання прокуратури про взяття під варту підозрюваних у наркоторгівлі. Прокуратура просила тримання під вартою і заперечувала проти застави. 7 вказаних клопотань задоволені, підозрюваних взято під варту на 60 діб, але одночасно, слідчий суддя визначив підозрюваним альтернативу у вигляді застави. Розміри к...
Новини по темі
Гірськолижний курорт на Закарпатті почало засипати снігом (ВІДЕО)
До мінус трьох. Закарпатців попереджають про прихід перших заморозків
В Ужгороді за рік понад 100 неповнолітніх дівчат стали мамами (ВІДЕО)
На Закарпатті процес створення ОТГ активно набирає обертів (ВІДЕО)
Туристичний скандал на Закарпатті: "екстремальне" виселення, тілесні ушкодження та суд (ВІДЕО)
Більшість медзакладів Закарпаття не готові до наступного етапу медреформи (ВІДЕО)
Невицький замок "реконструювали" у неймовірній комп'ютерній грі (ФОТО, ВІДЕО)
Закарпаття – одна з небагатьох областей, де й досі діє програма підтримки місцевих авторів (ФОТО)
Стало відомо, скільки коштів отримуватимуть батьки при народженні дитини у 2020 році
Курс долара на Закарпатті впав до мінімального значення за три роки