Як вижити після великоднього столу або святковий стіл, як маркер вашого здоров'я - дієтолог

Впродовж багатьох поколінь наші предки - слов'яни харчувалися тим, що виростили самі і на період Великого Посту виключали тваринні жири, що й допомагало позбутися деяких важких хвороб, запускало АВТОФАГІЮ - процес поїдання "клітинного сміття".

І так запускався процес очищення та ОМОЛОДЖЕННЯ організму. Заборонялося тримати піст дітям та вагітним: їм тваринні білки з жирами найнеобхідніші для формування клітинної мембрани. При цьому всі багато рухалися.

Не дивно, що всі хірургічні та гастроентерологічні відділення працюватимуть у посиленому режимі. Ваш жовчний міхур чи підшлункова залоза виявиться проти бекону з ковбасою та майонезного олів'є. Ви запитаєте, а що не так з олів'є? А ви коли небудь пили повну склянку олії за раз? Чому ж тоді безмірно кидати в себе цей "салат" дозволяєте??

А на додаток ще й тортики, поєднання яких, тобто жирного з солодким, є найнебезпечнішим.

Тому, перед застіллям обов'язково випивайте склянку води, що створити собі "об'єм" у шлунку та наповнюєте свою тарілку.

От що корисно споживати під час насичених святкових застіль:

  • ЗЕЛЕНЬ - 1/2 тарілки мінімум! Створіть з неї "килим" для подальших страв. Вона потужний антиоксидант. Зчищує все зайве з кишечнику, захищає від потрапляння шкідливих та токсичних речовин, алергічних реакцій.
  • КВАШЕНІ ОВОЧІ - сприяють травленню та хорошому засвоєнню їжі, особливо м'ясної. Норма - 1 повна ст.л на людину.
  • ВАРЕНІ ТА ЗАПЕЧЕНІ ОВОЧІ - дають ситість та поглинають все зайве, особливо, жирне та алкогольне. Це буряк, брокколі, цвітна капуста.
  • БОБОВІ - захисники серця, судин та мозку.
  • ЯЙЦЯ - хоч мега-корисні, але без фанатизму 1-2.
  • ФРУКТИ, ЯГОДИ та ГОРІШКИ - найкорисніший десерт!

Покладіть, що хочете з'їсти одразу на тарілку - так, Ви будете бачити скільки всього ви РЕАЛЬНО закинете в себе за один прийом. Трошки вина та шматочок свяченої Пасхи, і ВСЕ! МАЛО?? Потім не скаржтеся та не нарікайте на вздуття, загострення гастриту та "камінь", який раптово дав про себе знати

А головне - це бути в колі сім'ї, всіх близьких та друзів. Насолоджуватися спілкуванням з нима та веселими емоціями. Виспатися перед Великоднем - адже сон відновлює. Рухатися та танцювати досхочу! Не забувати про воду. Та про те, що Життя та Здоров'я в нас одне, а єдиними власниками є лише ми самі.

Наталія Шкаландя, практикуючий дієтолог, випускниця Європейського інституту дієтології, дитячий та сімейний Нутріціолог.

дієтолог поради великодній стіл
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
381 перегляд в березні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі