Кутя по-закарпатськи: журналісти запропонували 5 варіантів приготування традиційної різдвяної страви (ФОТО)

Кутя – це одна із тих страв, яка у кожної господині готується по-різному. На Закарпатті традиційно кутю не готували – її і досі не готують у багатьох селах деяких районів, зокрема, на Тячівщині та Міжгірщині. Та все ж з часом готувати кутю почали і в нашому краї – втім, різні родини обирають різні варіанти. Це зумовлено, передусім, тим, з якого регіону до конкретної сім’ї прийшов рецепт.

Сайт міста Ужгорода 0312.ua пропонує вам ознайомитися із різними варіантами приготування куті – можливо, ви захочете експериментів і почерпнете звідси кілька ідей.

Традиційна пшенична кутя

Кутя по-закарпатськи: журналісти запропонували 5 варіантів приготування традиційної різдвяної страви (ФОТО), фото-1

Один із найпопулярніших рецептів складається усього з чотирьох інгредієнтів: пшениці, маку, горішків і меду. Горіхи, до речі, теж можна використовувати різні. Найбільше смакують до куті волоські горіхи та ліщина.

Пшеницю відварюємо, очищуємо від оболонки, щоб залишилося лише чисте ядро. Мак запарюємо і залишаємо на деякий час, далі проціджуємо і товчемо. Горішки дрібно нарізаємо. Всі інгредієнти змішуємо, додаємо меду - кутя готова!

Кутя із сухофруктами

Кутя по-закарпатськи: журналісти запропонували 5 варіантів приготування традиційної різдвяної страви (ФОТО), фото-2

Кутя із сухофруктами – дуже схожа на попередній варіант, але сюди ще додають сухофрукти за смаком. Найчастіше – родзинки, але також можна додавати курагу, чорнослив або й усе разом.

Рисова, пшоняна або перлова кутя

Кутя по-закарпатськи: журналісти запропонували 5 варіантів приготування традиційної різдвяної страви (ФОТО), фото-3

Ще один цікавий варіант приготування різдвяної куті – замінити пшеницю: наприклад, рисом, пшоняною або перловою крупою. Така кутя виходить світлішою на вигляд. Крупу потрібно попередньо відварити, промити і охолодити. Додати за смаком мед, горіхи, сухофрукти.

Рідка кутя з узваром


Кутя з узваром – варіант для любителів більш рідкої страви. До такої куті можна додавати не лише сухофрукти, а й свіжі, дрібно нарізані яблука – це додасть їй більш насиченого смаку. Така кутя за консистенцією часто буває схожа більше не на кашу, а на суп.

Яскрава "екзотична" кутя

Кутя по-закарпатськи: журналісти запропонували 5 варіантів приготування традиційної різдвяної страви (ФОТО), фото-4

Останні кілька років, переважно серед молоді, набуває популярності рецепт екзотичної куті – з використанням сушених ананасів, бананів, кокосу тощо. Готують її переважно з рисовою крупою та мигдалем, і використовують підфарбовані сухофрукти – так кутя виходить дуже яскравою та різнобарвною.

До речі, зараз у супермаркетах Ужгорода можна знайти готові набори для приготування куті. А тут ви можете переглянути підбірку кількох цікавих пісних страв, які можна включити до вашого меню на Святий Вечір! Смачного!

Читайте також: Закарпаття в очікуванні Різдва: 10 простих колядок для вивчення з дітьми (ФОТО)

кутя святвечір різдво ужгород закарпаття
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
486 переглядів в листопаді
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі