• Головна
  • Завтра починається Різдвяний піст: 10 смачних страв до посту (ФОТО)
18:05, 27 листопада 2018 р.

Завтра починається Різдвяний піст: 10 смачних страв до посту (ФОТО)

Закарпатці – люди церковні. Саме тут чи не найчастіше народ ходить до церкви і дотримується усіх канонів, зокрема, посту. Завтра, 28 листопада, починається Різдвяний піст, який завершується Святою вечерею 6 січня, напередодні Різдва Христова. Сподіваємося, після добірки страв, яку для вас підготувало видання 0312, у вас не залишиться сумнівів, що пісні страви можуть і мають бути смачними.

Вареники

Страва, мабуть, найпопулярніша і найрізноманітніша. Вареники можна готувати з картоплею, з грибами, з капустою, з вишнями (мороженими чи закладеними), з квасолею (попередньо перетертою та очищеною від шкірки) – поле для фантазії дуже широке і залежить лише від ваших уподобань в їжі. Подають пісні вареники із цибулею, з олією та навіть із варенням, якщо начинка – солодка.

Голубці

У традиційному варіанті у голубцях є мясо. Однак пісний варіант не менш цікавий – в голубці можна закручувати лише рис із морквою, рис із перцем або рис із грибами – сушеними (попередньо замоченими та відвареними), маринованими або замороженими. За такою ж аналогією можна готувати і фаршировані перці.

Квасоля з оселедцем

Поруч із картоплею, квасоля є чи не найпопулярнішим продуктом, який вживають на Закарпатті у піст. Одна з цікавих страв – квасоля з рибною ікрою або молокою («молочком»). Для цього використовую переважно оселедця. Квасолю потрібно попередньо відварити, а молочко і/або ікру перетерти до максимально однорідної маси. Додаємо туди квасолю і даємо настоятися приблизно добу.

Руслики

Дуже популярна на Закарпатті страва, приготувати яку насправді дуже просто. Руслики – це, по суті, маринований оселедець, але маринується він без закладування – настоюється кілька днів. Для приготування потрібна власне свіжа риба (найчастіше це саме оселедець, але може бути й інша), сіль, цибуля, лавровий лист, чорний горошковий перець та оцет (1/3 оцту на 2/3 води). Рибу потрібно очистити, промити і пересипати сіллю. Тим часом готуємо маринад – доводимо до кипіння оцет з водою і даємо йому вистигнути. Після того шарами перекладаємо у банці рибу з цибулею і чорним перцем, і наприкінці заливаємо маринадом. Настоювати русликів потрібно 2 тижні в холодильнику, або 5 днів за кімнатної температури. Дуже смакує із картоплею, відвареною в «мундирах».

Закарпатські баньки

Шпаргет, шпаргейта, шпаргитя, шпор – як тільки не називають поверхню печі на Закарпатті. Назви різняться між районами, а от улюблена страва, яку на ній готують, завжди одна – це закарпатські баньки. Видання 0312 уже згадувало про них у матеріалі про найцікавіші страви регіону. Картоплю ріжуть кружальцями, посипають спеціями і смажать на печі до хрусткої скоринки. Може слугувати як окремою стравою, так і гарніром.

Рагу з макаронів та грибів

Дуже смачна і ситна пісна страва. Для її приготування можна використати практично будь-які гриби, але варто врахувати, що мариновані можуть дати кислинку.Найкраще використовувати печериці або білі сушені гриби – тоді смак страви буде дуже ніжним. Для приготування нам знадобляться, очевидно, гриби, та макарони (перших має бути удвічі більше) , а також цибуля, консервована кукурудза та спеції за смаком. Макарони попередьно відварити і промити, а гриби із цибулею посмажити на олії. Потім з’єднуємо усі інгредієнти і тушкуємо на повільному вогні біля 15 хв.

Вінегрет з яблуком

Страв з квашеної капусти є дуже багато, однак без вінегрету важко собі уявити пісний стіл. Яблука додають особливого смаку такому звичному салату. Для приготування салату знадобляться картопля, буряк і морква, які потрібно попередньо відварити, зелений горошок та огірок, і буквально 1-2 яблука, краще – з кислинкою. Також до вінегрету можна додати квасолю – так страва стане ще ситнішою.

Пісні ґомбовці

Якщо ви звикли до того, що ґомбовці неодмінно мають бути із сиром (творогом), то ми вас здивуємо. У піст ґомбовці готують із начинкою, переважно, з варення – підійде будь-яке, яке у вас є і, звісно ж, подобається вам. Особливо ніжними виходять ґомбовці, якщо класти не варення, а джем. А якщо зверху посипати страву тертими горіхами - буде ще смачніше.

Гарбузові кекси

Дуже цікавий варіант пісного десерту, у якому яйця, які додаються у звичайні кекси, замінюються бананом. Так, борошна і попередньо відвареного та перетертого у пюре гарбуза беремо в однаковій кількості, додаємо потовчений банан (з розрахунку, що 1 банан замінює 2 яйця), олію, цукор, розпушувач для тіста і змішуємо все до однорідної маси. Випікаємо у формах близько 15 хв при 200 градусах. Кекси виходять дуже симпатичні, адже завдяки гарбузу мають насичений помаранчевий колір.

Бобальки

Бобальки – це малесенькі кульки з тіста, які в деяких районах Закарпаття подають на стіл у Святу Вечерю замість куті. Втім, приготувати цю солодку страву можна й у будь-який день посту. Для їх приготування потрібне лише борошно, дріжджі, цукор та олія. Коли бобальки тільки спечуться, вони дуже тверді – тому їх зверху щедро поливають медом і притрушують маком або горіхами, після чого дають настоятися. Під таким «соусом» бобальки розмякають і стають дуже ніжними і солодкими.

І памятайте, що найперше у піст – очищення духовне. Прощайте образи, утримуйтеся від спокус і відганяйте з голови злі думки. Бо це і є головною метою Різдвяного посту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#піст #різдвяний піст #пісні страви #закарпатські страви #бобальки #руслики #баньки #гомбовці
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...