• Головна
  • Топ-10 закарпатських страв: ратота, баньки, бобалька, заправляна пасоля і не тільки. Незвичні назви та смаки (ФОТО)
19:47, 21 грудня 2019 р.
Надійне джерело

Топ-10 закарпатських страв: ратота, баньки, бобалька, заправляна пасоля і не тільки. Незвичні назви та смаки (ФОТО)

Обережно, ця публікація сайту 0312.ua містить багато смачних слів та світлин! Якщо ти закарпатець, то більшістю цих страв ласував, смак декотрих нагадає тобі дитинство, ну а їхніми назвами тобі вдасться здивувати будь-якого «не закарпатця». Отже, поїхали!

1. Ратота - найпростіша закарпатська страва з яєць, збивають їх часто зі сметаною, смажать на сковорідці.

Топ-10 закарпатських страв: ратота, баньки, бобалька, заправляна пасоля і не тільки. Незвичні назви та  смаки (ФОТО), фото-1

2. Баньки – смажена картопля, ріжуть її скибками, колись готували страву безпосередньо на поверхні пічки, т. зв. шпаргитя, зараз готують здебільшого на сковорідках.

Топ-10 закарпатських страв: ратота, баньки, бобалька, заправляна пасоля і не тільки. Незвичні назви та  смаки (ФОТО), фото-2

3. Гугіль –  також картопля, до сирої і тертої домішують яйця та інші інгредієнти звичних дерунів, різниця полягає в тому, що цю «субстанцію» готують як запіканку.

Топ-10 закарпатських страв: ратота, баньки, бобалька, заправляна пасоля і не тільки. Незвичні назви та  смаки (ФОТО), фото-3

4. Заправляна пасоля – страва приготована на кисломолочній основі, головним інгредієнтом котрої, окрім, власне, квасолевих зернят, може служити і стручкова квасоля, т. зв. лопатки, а також картопля (відповідно, «заправляні лопатки», «заправляні крумплі»).

Топ-10 закарпатських страв: ратота, баньки, бобалька, заправляна пасоля і не тільки. Незвичні назви та  смаки (ФОТО), фото-4

5. Кльиганиць –  головне питання для того, хто готує цю страву, - «застигне чи ні?», до звареного м’яса свинини додають часник, перець, цибулю, після вистуджують та дають застигнути. І, так, це звичний для більшості холодець.

Топ-10 закарпатських страв: ратота, баньки, бобалька, заправляна пасоля і не тільки. Незвичні назви та  смаки (ФОТО), фото-5

6. Гурка – кишка з начинкою з рису, перемішаного із фаршем із варених нутрощів свині.

Топ-10 закарпатських страв: ратота, баньки, бобалька, заправляна пасоля і не тільки. Незвичні назви та  смаки (ФОТО), фото-6

7. Пикниця – підкопчена ковбаса домашнього приготування зі свинини чи яловичини, але добре приправлена спеціями, особливо часником і паприкою.

8. Шовдарь – вуджений свинячий окіст.

Топ-10 закарпатських страв: ратота, баньки, бобалька, заправляна пасоля і не тільки. Незвичні назви та  смаки (ФОТО), фото-7

9. Баники – кручене тісто, начинкою здебільшого слугує мак чи терті горіхи, або ж повидло, т. зв. леквар. 

Топ-10 закарпатських страв: ратота, баньки, бобалька, заправляна пасоля і не тільки. Незвичні назви та  смаки (ФОТО), фото-8

10. Хліб з цукром – десерт, родом з дитинства, поверхню скибки хліба змочують водою, а після насипають туди цукор.

Топ-10 закарпатських страв: ратота, баньки, бобалька, заправляна пасоля і не тільки. Незвичні назви та  смаки (ФОТО), фото-9

Смачного!

Назви страв та їхні інгредієнти у кожному куточку нашого Закарпаття можуть відрізнятись, але смак незабутній.

Світлини з інтернету.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#страви #закарпаття #топ
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...