В Ужгороді запустили онлайн-школу зеленого туризму (ФОТО)

Школа зеленого туризму дiє як iнтернет-платформа, де експерт Олександр Коваль, старший викладач факультету туризму та МК Ужгородського унiверситету, викладатиме корисну iнформацiю для власникiв агросадиб, фермерiв, а також для тих, хто тiльки планує вiдкрити зелену садибу.

Проект стартував щойно в листопадi, навчання у школi — безкоштовне. Тут можна здобути ази маркетингу, брендингу, знайти партнерiв для розвитку. Надалi автор iдеї планує наповнювати платформу лекцiями, тренiнгами, вiдеосемiнарами. Олександр вважає, що, розвиваючи зелений туризм у країнi, можна дати значний поштовх сiльським громадам.

ІДЕЯ – ПОБУДУВАТИ ОНЛАЙНОВУ ПЛАТФОРМУ З КОРИСНИМИ РІШЕННЯМИ І ЧІТКИМ ПЛАНОМ ДІЙ ДЛЯ ТИХ, ХТО ХОЧЕ РОЗВИВАТИ ЗЕЛЕНИЙ ТУРИЗМ В УКРАЇНІ

Ідея Школи зеленого туризму виникла в Олександра Коваля цього року. Проект щойно розпочався, i нинi платформа формує аудиторiю — щодня збiльшується число пiдписникiв.

– Щорiчно в Українi проводяться сотнi тренiнгiв, десятки семiнарiв та конференцiй, форуми на теми розвитку туризму, де мова йде про збiльшення потенцiалу та створення продуктiв, послуг на територiї сiльських громад. Учасники навчань отримують iнформацiю, але не розумiють, що з цим робити далi, – каже Олександр. – За останнi 2 роки провiв сам десяток схожих тренiнгiв, загалом у 10 областях України — говорили здебiльшого на тему формування привабливостi та маркетингу сiльських територiй, про розробку турпродуктiв, започаткування власної справи на селi, сiльський туризм. Це дало менi змогу зрозумiти, що власникам садиб, працiвникам сiльських рад, громад потрiбен доступ до iнформацiї, постiйне спiлкування та пiдтримка у їхнiй дiяльностi з розвитку потенцiалу сiльських територiй. Тобто не тренiнги при нагодi, а постiйний доступ до потрiбної iнформацiї. Саме через це я вирiшив створити таку можливiсть – побудувати онлайнову платформу, де публiкуватиму кориснi рiшення i чiткий план дiй для тих, хто хоче розвивати зелений туризм в Українi. Головна перевага — те, що платформа вiдкрита й iнформацiю можна буде легко застосувати на практицi.

Олександр Коваль

Олександр Коваль переконаний, що його цiльова група — не лише тi, хто вже має сiльську садибу, чи тi, що хочуть її вiдкрити. Найперше – це громада, село, де побудована садиба. Це, звiсно, й фермери, пасiчники, якi теж можуть працювати в туризмi й з часом вiдкрити власну агросадибу. У цьому випадку кожен господар повинен розумiти, що вiн має дiяти як пiдприємець, що в цiй сферi також працюють правила маркетингу — i без їхнього розумiння та знання успiху не буде!

ЛЮДИ ЧАСТО ДУМАЮТЬ, ЩО ГОЛОВНЕ – ВІДКРИТИСЯ, А ГОСТІ ТОЧНО ПРИЇДУТЬ

Олександр Коваль акцентує, що власна справа у сiльськiй мiсцевостi має свою специфiку та проблеми, але рiшення та iнструменти є.

– Менi часто доводиться спостерiгати, коли пiсля рiзних тренiнгiв, навчань всi одразу горять бажанням, хочуть працювати, але часом люди не можуть ступити перший крок. Вiдтак менi приходять листи з проханням допомогти з просуванням сiльської садиби, — бо самотужки не виходить. Запитую елементарнi речi, мовляв, розкажiть про вашу садибу — i це питання вiдразу ставить господаря у ступор. Чому так? Чому ви не можете розповiсти про свiй продукт, про свою послугу, про те, чому туристовi до вас варто приїхати i чому варто ще раз повернутись тим, хто вже був? Нерiдко, умiючи надавати ексклюзивнi туристичнi послуги, господарi не можуть це розрекламувати, вони соромляться публiчних виступiв, камери, не умiють користуватися iнтернетом. Люди вкладають кошти у бiзнес, найчастiше думають, що мета – вiдкритися, а гостi просто повиннi приїхати. Але це нiколи не приведе до успiху!

Олександр Коваль

Власне, саме тому Олександр заохочує власникiв садиб реєструватися на освiтнiй платформi й учитися. Навчання кожен може сформувати за тим графiком, який йому зручний.

– До школи зеленого туризму зможе «потрапити» кожен. Уся iнформацiя буде у вiдкритому доступi на сайтi «Школа сiльського туризму». Тут iтиметься про шляхи просування своєї садиби, створення продуктiв i послуг, побудову партнерств, маркетинг i менеджмент сiльського туризму — i власне, чiткi покроковi плани дiй у цих напрямках, – каже Олександр Коваль. – Головний наш ресурс – це час, тому кожен власник садиби може собi обрати той формат навчання, який пiдходить. У перспективi плануємо виставляти на сайтi вiдеолекцiї та покроковi iнструкцiї.

Щодо вартостi навчання – матерiал на сайтi доступний безкоштовно.

Наразi, зi слiв експерта, на платформi триває робота з формування контенту за напрямками: власна справа, маркетинг i менеджмент садиби, просування сiльської садиби, робота з цiльовими групами. Разом iз наповненням, каже ентузiаст, формується також аудиторiя.

САДИБА НА 8 ЛІЖКОМІСЦЬ МОЖЕ ДАВАТИ ДО 30 ТИСЯЧ ПРИБУТКУ

Олександр Коваль

– Сьогоднi тут уже можна навчитися, як побудувати партнерство (мiж власниками садиб, громадами та органами влади, бiзнесом), також – прогнозуванню та плануванню роботи. Крiм того, є приклади успiшних садиб та iсторiї їхнього успiху, взятi iз Закарпаття – як регiону, де зелений туризм дав розвиток цiлим територiальним кластерам (таким прикладом може слугувати село Жденiєво на Воловеччинi). Але мета, наголошує експерт, – передати цей досвiд на всю Україну. Адже саме завдяки таким унiкальним туристичним продуктам, як агросадиби, нинi реально пiдвищити привабливiсть територiї — цим, до речi, вдало користуються в ОТГ й на Закарпаттi в тому числi (бiльшiсть об’єднаних громад вказують туризм у своїх стратегiях розвитку).

Разом iз тим, сiльськi садиби можуть стати центрами активностi та економiчного розвитку у громадi.

– Наприклад, садиба на 8 лiжкомiсць може приносити господарю до 30 тисяч грн на мiсяць — за умови максимального завантаження. i це ми не враховуємо додаткових послуг (як-от харчування чи туристичний супровiд — на це потрiбнi окремi дозволи, але якщо вони є, то буде ще плюс кiлька десяткiв тисяч гривень на мiсяць). Крiм того, при садибах можливий продаж мiсцевих продуктiв вiд фермерiв — ще один спосiб заробiтку. Одне слово, акцентує експерт, при правильному пiдходi сiльська садиба — це реальний бiзнес для людей у селi, якi можуть, займаючись ним, розвивати територiю, а не виїжджати за кордон у пошуках роботи.

Читайте також: в Ужгороді відкрили першу в області школу дебатів

Джерело

зелений туризм онлайн-школа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
122 перегляди в червні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Кримінал
Прокурором Перечинського відділу Ужгородської місцевої прокуратури затверджено і скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 38-річної жительки с. Порошково, яка вдарила кухонним ножем співмешканця (ч.2 ст. 121 КК України). Від отриманої травми чоловік помер у кареті швидкої допомоги. Подія трапилась 22 лютого 2020 року у с. Порошково, Перечинського району. У ході слідства встановлено, що через ревнощі, жінка вдарила чоловіка ножем у спину. Усвідомивши ск...
Кримінал
До Мукачівського відділку поліції із повідомленням про грабіж звернувся 43-річний чоловік. Заявник повідомив, що двоє знайомих силою увірвались до його помешкання, нанесли йому тілесні ушкодження та відібрали мобільні телефони. Працівники кримінальної поліції відділу, спільно зі слідчо-оперативною групою швидко відреагували на повідомлення та встановили осіб причетних до злочину. Як з`ясували правоохоронці, конфлікт між заявником і причетними до пограбунку...
Суспільство
В Україні визначили переможців премії "Золота жар-птиця". Через карантин церемонія відбулася онлайн. Найбільша кількість статуеток дісталася групі "Время и Стекло", а також Насті Каменських, яка перемогла в номінації "Співачка року". У номінації найкраща рок-група перемогу здобули "БЕZ ОБМЕЖЕНЬ". Премію "Золота жар-птиця" було вручено в 10 номінаціях, при цьому визначення переможців проходило у два етапи. Номінантами на нагороду у кожній категорії стали по...
Суспільство
Відвідати всі країни в пошуках їжі. Українські блогери вирушили в подорож країної аби дослідити локальну кухню всіх регіонів України. Відомі блогери також побували і в Ужгороді. В обласному центрі Закарпаття вони намагалися показати закарпатську кухню, але окрім кухні показали цікаві місця та деякі особливості міста. Відео буде цікаве як для майбутніх мандрівників так і для жителів міста, адже часто через буденність люди не помічають унікальність свого кра...
Суспільство
У середмісті Мукачева стартують у дорогу в навколосвітню подорож батько і син Андрії Закутані. Побажати щасливої дороги тут зібрались рідні та друзі мукачівців, які вирушають у подорож задля того, щоб привернути увагу до проблем дітей з інвалідністю, а також зібрати кошти для відкриття реабілітаційного центру, пише Голос Карпат. В дорогу батько в син беруть лише найнеобхідніше, шлях повз 5 континентів та 65 країн світу долатимуть на легковому авто з причеп...
Суспільство
Сьогодні, 1 червня, Верховна Рада України оприлюднила проект постанови,  якою планується внести зміни у структуру районів України. У документі вказано кількість новоутворених районів у всіх областях України. Що стосується Закарпаття, то у проекті зазначено лише 5 районів області, а саме: Берегівський, Мукачівський, Тячівський, Ужгородський та Хустський. Нижче публікуємо список територіальних громад, які увійдуть у ці райони. Берегівський район (з адміністр...
Суспільство
Автобуси почали курсувати з 1 червня в обласному центрі. Вони відновили роботу у зв‘язку з послабленням умов карантину, розповів Суспільному директор Ужгородського муніципального транспорту Віталій Готра. За його словами, водії та пасажири повинні перебувати в масках, в салоні має бути дезінфікуючий засіб. Також рекомендовано дотримуватися дистанції. Віталій Готра сказав, що в автобусах допустима кількість пасажирів не повинна перевищувати кількість сидячи...
Кримінал
Прокурором Великоберезнянського відділу Ужгородської місцевої прокуратури затверджено і скеровано до суду обвинувальний акт стосовно двох мешканців с. Малий Березний у приватному помешканні яких, правоохоронці виявили групу нелегальних мігрантів. Згідно домовленості, підозрювані повинні були утримувати в себе вдома шістьох уродженців Шрі-Ланки. Близько двох тижнів «господарі» забезпечували «гостей» продуктами харчування та належними умовами для проживання....
Суспільство
Сьогодні з 01.01 відновлено функціонування пунктів пропуску «Малий Березний – Убля» та з 09.00 «Малі Селменці – Вельке Слеменце» на кордоні зі Словаччиною. Про це інформує прес служба Чопського прикордонного загону. Наголошують, що наразі діють тимчасові обмеження у пропуску іноземців на територію України. Дозволяється пропуск лише певних категорій іноземних громадян (детальніше за посиланням). Також нагадують подорожуючим, що Прикордонна поліція Словаччин...