Що думають про закарпатське вино закордоном (ФОТО)

"Закарпаття — наш виноградарський край". Банери з такими написами зустрічають усіх гостей регіону, які приїжджають туди за мальовничими горами та озерами, замками і смачними сирами. Замовник реклами — шато "Чизай" — один з найбільших виробників вина закарпатського краю.

У всіх цивілізованих країнах вино — це, передусім,продукт певної місцевості. Саме тому підприємство, про яке піде мова, інвестує власні кошти у створення іміджу Закарпаття як виноробного краю. Туристам тут є чим зайнятися, але без місцевого вина картина відпочинку на Закарпатті буде неповною.

Багато українців, які часто подорожують і знають винну карту світу, скептично ставляться до українського вина як бренду. Мовляв, Україна — це не країна вин, тут нема багатовікових традицій і досвіду з виробництва якісного продукту.

Проте є підприємці, які здатні ламати ці шаблони. У кожному з чотирьох основних теруарів України, розташованих в Одеській, Миколаївській, Херсонській та Закарпатській областях, є "драйвери" цього руху. Шато "Чизай" — один з них.

ЕП переконалася в цьому, побувавши у них в гостях. "Чизай" — одна з небагатьох українських компаній, яка для виробництва вина використовує лише свій виноград, називає площу виноградників і позиціонує Закарпаття як край виноробів.

 

Фермери вирощують тут виноград з 13 століття у таких же кліматичних умовах, як і винороби в Бургундії та на півдні Шаблі у Франції.

 

Виноградники "Чизаю" в Береговому нагадують пейзажі Швейцарії, Італії або Франції. Рослини висаджені на гірських схилах "під лінієчку".

Власник і засновника підприємства — 66-річний Геннадій (Хуго) Гутман, який живе і в Україні, і в США. У профілі компанії в публічних реєстрах у графі "Адреса засновника" вказано: "Район Бруклін, Нью-Йорк". Зрештою, це не заважає Гутману успішно управляти одним з найвідоміших в Україні винних брендів.

 

Підприємець майже щодня займається спортом, любить біле сухе вино і каже, що його кюве здатне вразити смаком найвибагливішого любителя вин.

Все почалося у 1995 році. Тоді кілька бізнесменів купили ділянку для заводу з виробництва алкогольних напоїв. Сподівалися, що зможуть виробляти пиво і вино. "Я швидко зрозумів, що вино не терпить конкуренції, тому потужності для виробництва пива були перенесені в інше місце", — розповідає власник шато.

За його словами, тоді, в середині 1990-х років, у Береговому було важко знайти навіть цеглу для заводу, тому її доводилося імпортувати з Угорщини.

 

"У свою першу відпустку після запуску заводу я взяв чемодан книжок про вирощування виноградної лози та виробництво вина і десять днів не вилазив з готелю. Дружина дорікала: "Прекрасну відпустку ти організував", — згадує Гутман.

Проте отриманні знання, бізнес-інтуїція і роки практики зробили шато "Чизай" знаним не лише на Закарпатті, а й за кордоном. Зараз винарня підкорює ринки США, Канади, Австралії, Ізраїлю, Нігерії та країн ЄС.

"До нас і з Угорщини приїжджає багато туристів. Вони вражені нашими винами, здивовані, чому не можуть купити їх у своїй країні", — усміхається власник.

 

"На жаль, в Україні нема державної підтримки ні на виноград, ні на експорт вина, а в ЄС галузь отримує скажені дотації. Уявіть, як тісно на полиці у США чи ЄС. Ми можемо конкурувати з місцевими виробниками лише якістю, бо їх споживач розуміється на вині", — пояснює директор підприємства Анатолій Полосков.

Винарня має дві лабораторії якості. Крім того, виробництво контролює голова асоціації сомельє Угорщини Золтан Шлезак. "Це один з найбільш грізних сомельє Європи, який бере участь в міжнародних конкурсах. Він — наш консультант з винарства", — знайомить ЕП із сомельє директор "Чизаю".

 

На заводі Шлезак буває тричі на тиждень і знає, як відрізнити рислінг від фурмінту із зав'язаними очима.

Майже все своє життя присвятив виноградникам головний виноградар "Чизаю" Тібор Годор. Він буває на виноградних схилах щодня. Осінь — гаряча пора збору урожаю і потрібно не проґавити виноград.

"Виноградар з Херсонщини чи Миколаївщини не зможе працювати на Закарпатті, бо у кожного регіону свої підходи до вирощування лози. Наш головний консультант із сусіднього Токаю — відомий та авторитетний угорський виноградар Дюрі Ровжа — за три роки співробітництва зробив справжню революцію в догляді за виноградниками", — розповідає Гутман.

За його словами, спочатку потрібно підготувати ґрунт, потім посадити виноград, три роки йому кланятися, розмовляти з ним і лише на четвертий рік можна отримати врожай, придатний для виробництва вина.

 

Сонячна погода — основний друг винороба восени, адже дощ впливає не лише на процес збору, а й на цукристість кожного грона.

"У виноградаря не буває відпустки, бо спочатку в тебе сезон збору винограду, потім сезон обрізання, обв'язування лози, а потім, коли в тебе все є, починається сезон розливу. Найскладніше — це продати вино", — наголошує Гутман.

 

На 272 гектарах шато "Чизай" — 1 млн саджанців, які потребують постійного догляду. Інвестиції в один гектар становили близько 10 тис дол.

Саджанці були куплені в Австрії. Компанія "Чизай" єдина в Україні на початку 2000-х придбала комбайн для автоматичної посадки винограду. Після того тривалий час надавала послуги виноградарям південних областей України.

"Наші виноградники розташовані на одній широті з Токаєм. Їм 12 років і це оптимальний вік для отримання якісного вина", — зазначає власник.

Спочатку винарня не мала власної сировини і жила без виноградників кілька років. "Ми починали із заготівлі 8-9 тис тонн винограду по всій Україні. Купували в Угорщині, Словаччині, Македонії. Випускали понад 1 млн пляшок вина на місяць, а потім зрозуміли, що нам потрібні свої виноградники", — розповідає Гутман.

 

"Коли сьогодні купуєш виноград в одному регіоні, а завтра — в іншому, то отримуєш зовсім різне вино. Совіньйон ніколи не буде однаковим з кримського і одеського винограду", — додає він. За словами Гутмана, тільки власні виноградники можуть гарантувати якість продукції і зберігати її унікальність.

В урочищі "Чизай" на гірських схилах зараз росте кілька десятків сортів винограду, серед яких — рислінг, ізабела, піно нуар, каберне, фурмінт, мерло. На рік завод виробляє близько 2 тис тонн вина. У шато є сертифікат організації OK Kosher Certification на випуск кошерних вин та виноградного соку.

 

"Вино робити — не цеглу випускати. Ми давно сконцентрувалися не на обсягах, а на якості. Ми не хочемо бути просто хорошими, ми хочемо бути найкращими. Шато "Чизай" позиціонує себе як український виробник, ми вчимо людей, як сприймати вино. Майбутнє — за теруарними винами", — наголошує Гутман.

 

Інших виробників регіону керівництво шато вважає не конкурентами, а партнерами. Підприємство заохочує до виноробної справи однодумців. Наприклад, з урожаю шато авторське вино робить лідер гурту "ВВ" Олег Скрипка.

За останні роки держава зробила значні кроки назустріч малим виноробам: скасувала ліцензію на оптову торгівлю і спростила ліцензію на виробництво. Однак для отримання ліцензії на виробництво потрібен договір з лабораторією.

Шато "Чизай" пропонує виноградарям Закарпаття перевіряти якість своєї продукції у їх лабораторіях. "Ми зацікавлені, щоб усі наші колеги виробляли якісні вина. Не можна робити вино без хорошої лабораторії", — пояснює Полосков.

Невдовзі шато планує відкрити для туристів інтерактивний музей виноградарства і виноробства закарпатського регіону.

 

Вина шато "Чизай" вразили не лише українців, а й дегустаційну комісію 25-го Міжнародного виноробного конкурсу на фестивалі Bukkaljai Borfesztival в Угорщині. Там у 2017 році біле десертне марочне вино "Троянда Карпат" отримало гран-прі, а ще чотири вина "Чизай" були удостоєні золотих медалей.

 
Закарпаття вони світ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
82 перегляди у травні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Суспільство
Загалом від початку епідемії у 1189 закарпатців встановили діагноз COVID-19, із них - 267 медиків та 76 дітей. Як повідомляє Закарпатський обласний центр громадського здоров'я, 405 закарпатців, у яких було підтверджено коронавірус методом ПЛP вже одужали. Також, з початку пандемії 28 людей померли, із підтвердженим діагнозом COVID-19. Станом на ранок 31 травня в області проведено 12042 досліджень COVID-19 методом ПЛP, 253 за добу. Нагадаємо, Закарпаття пер...
Суспільство
Про зовсім не весняну погоду у Карпатах станом на ранок 31 травня повідомили рятувальники Чорногірського гірського пошуково-рятувального посту. Вони розташовуються у колишній обсерваторії Білий Слон, що на горі Піп Іван. Відтак, рятувальники повідомляють, що сьогодні зранку там значно зіпсувалась погода. "УВАГА!!! Значне погіршення погодних умов у високогір'ї. Станом на 07:30 31 травня на г. Піп Іван Чорногірський хмарно, обмежена видимість до 20 м. Падає...
Суспільство
Із понеділка, 1 червня, нагадуємо, в Ужгороді дещо послаблюються карантинні заходи і почнуть їздити міські автобуси. Про це повідомляють в Ужгородській міській раді. Нагадаємо, у п'ятницю Закарпатська ОДА прийняла рішення про перехід регіону на другий етап пом'якшення карантину. Відтак у області відновлює роботу громадський транспорт. З понеділка міськими комунальними автобусами вже зможуть користуватися ужгородці. Графік руху на маршрутах №№ 18,20 та 24,...
Суспільство
Президент України Володимир Зеленський оприлюднив декларацію про доходи за 2019 рік. Він і його сім'я заробили за рік 26,6 млн гривень, його зарплата на посаді склала 208 тисяч гривень. Про це пише nv.ua. Відповідна декларація опублікована в електронному реєстрі НАЗК.Зеленський задекларував майже 4,5 млн гривень від продажу нерухомості в Києві, зареєстрованої на дружину Олену Зеленську. Президент залишається власником кількох торгових марок. Так, вартість...
Суспільство
Про відкриття продажу квитків на залізничний рейс до Ужгорода повідомив в.о. голови правління АТ "Укрзалізниця" Іван Юрик. Загалом Укрзалізниця запускає на Західну Україну 6 залізничних рейсів, один з яких в закарпатському напрямку. Так, перший рейс щоденний потяг №29/30 Київ-Ужгород із столиці на Закарпаття здійснить 4 червня. Із Ужгорода до Києва можна буде почати їздити залізницею вже з 5 червня. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №392 п...
Суспільство
В одній роботі ужгородки може бути використано до 400 цвяхів, що робить творчий процес не легким. Як розповідають журналісти "21 channel", унікальні картини-столики з оригінальними символами виготовляє жителька Ужгорода Леся Поліха. Жінка самостійно підбирає орнамент та кольори картин, а її роботи можна як повісити на стіну так і використати як оригінальний столик. Кожна з робіт має свою історію та значення. Презентувати унікальні картини-столики допомагає...
Суспільство
У селі Липча, що у Хустському районі наразі справжній спалах коронавірусу. На встановлених блокпостах наразі перевіряють температуру у всіх, хто приїжджає у село або їде з нього. Працівники лабораторного центру навіть проводять дезінфекцію машин, які виїжджають з населеного пункту.Якщо на блок-посту виявляють тривожні ознаки, тобто підвищення температури, або ж дізнаються. Що людина контактувала з хворими на ковід 19 діють за чітким алгоритмом.Відомо, що д...
Пригоди
Близько 1-шої години ночі прикордонний наряд відділення «Вилок» спостерігав рух однієї особи у бік водного каналу Ботар, через який проходить українсько-угорський кордон. За 5 метрів до кордону правопорушника затримали. Ним виявився 19-річний громадянин України, мешканець селища Баркасово, інформує прес-служба Мукачівського прикордонного загону. Хлопець зізнався, що намагався перетнути кордон в одному з міжнародних пунктів пропуску, проте, через карантинні...
Суспільство
У Закарпатській ОДА анонсували відкриття КПП зі Словаччиною У Чопському прикордонному загоні повідомили, що з 1 червня 1 год 01 хв ночі київського часу( 00.01 середньоєвропейського) починають працювати такі КПП:   Ужгород- Вишнє Нємецке - відкрито для легкового та вантажного автомобільного сполучення, перетин пішоходів і велосипедистів не дозволено Малий Березний –Убля – у повному обсязі Малі Селменці –Великі Селменці – у повному обсязі із 9.00 до 21.00 ки...