Що думають про закарпатське вино закордоном (ФОТО)

"Закарпаття — наш виноградарський край". Банери з такими написами зустрічають усіх гостей регіону, які приїжджають туди за мальовничими горами та озерами, замками і смачними сирами. Замовник реклами — шато "Чизай" — один з найбільших виробників вина закарпатського краю.

У всіх цивілізованих країнах вино — це, передусім,продукт певної місцевості. Саме тому підприємство, про яке піде мова, інвестує власні кошти у створення іміджу Закарпаття як виноробного краю. Туристам тут є чим зайнятися, але без місцевого вина картина відпочинку на Закарпатті буде неповною.

Багато українців, які часто подорожують і знають винну карту світу, скептично ставляться до українського вина як бренду. Мовляв, Україна — це не країна вин, тут нема багатовікових традицій і досвіду з виробництва якісного продукту.

Проте є підприємці, які здатні ламати ці шаблони. У кожному з чотирьох основних теруарів України, розташованих в Одеській, Миколаївській, Херсонській та Закарпатській областях, є "драйвери" цього руху. Шато "Чизай" — один з них.

ЕП переконалася в цьому, побувавши у них в гостях. "Чизай" — одна з небагатьох українських компаній, яка для виробництва вина використовує лише свій виноград, називає площу виноградників і позиціонує Закарпаття як край виноробів.

 

Фермери вирощують тут виноград з 13 століття у таких же кліматичних умовах, як і винороби в Бургундії та на півдні Шаблі у Франції.

 

Виноградники "Чизаю" в Береговому нагадують пейзажі Швейцарії, Італії або Франції. Рослини висаджені на гірських схилах "під лінієчку".

Власник і засновника підприємства — 66-річний Геннадій (Хуго) Гутман, який живе і в Україні, і в США. У профілі компанії в публічних реєстрах у графі "Адреса засновника" вказано: "Район Бруклін, Нью-Йорк". Зрештою, це не заважає Гутману успішно управляти одним з найвідоміших в Україні винних брендів.

 

Підприємець майже щодня займається спортом, любить біле сухе вино і каже, що його кюве здатне вразити смаком найвибагливішого любителя вин.

Все почалося у 1995 році. Тоді кілька бізнесменів купили ділянку для заводу з виробництва алкогольних напоїв. Сподівалися, що зможуть виробляти пиво і вино. "Я швидко зрозумів, що вино не терпить конкуренції, тому потужності для виробництва пива були перенесені в інше місце", — розповідає власник шато.

За його словами, тоді, в середині 1990-х років, у Береговому було важко знайти навіть цеглу для заводу, тому її доводилося імпортувати з Угорщини.

 

"У свою першу відпустку після запуску заводу я взяв чемодан книжок про вирощування виноградної лози та виробництво вина і десять днів не вилазив з готелю. Дружина дорікала: "Прекрасну відпустку ти організував", — згадує Гутман.

Проте отриманні знання, бізнес-інтуїція і роки практики зробили шато "Чизай" знаним не лише на Закарпатті, а й за кордоном. Зараз винарня підкорює ринки США, Канади, Австралії, Ізраїлю, Нігерії та країн ЄС.

"До нас і з Угорщини приїжджає багато туристів. Вони вражені нашими винами, здивовані, чому не можуть купити їх у своїй країні", — усміхається власник.

 

"На жаль, в Україні нема державної підтримки ні на виноград, ні на експорт вина, а в ЄС галузь отримує скажені дотації. Уявіть, як тісно на полиці у США чи ЄС. Ми можемо конкурувати з місцевими виробниками лише якістю, бо їх споживач розуміється на вині", — пояснює директор підприємства Анатолій Полосков.

Винарня має дві лабораторії якості. Крім того, виробництво контролює голова асоціації сомельє Угорщини Золтан Шлезак. "Це один з найбільш грізних сомельє Європи, який бере участь в міжнародних конкурсах. Він — наш консультант з винарства", — знайомить ЕП із сомельє директор "Чизаю".

 

На заводі Шлезак буває тричі на тиждень і знає, як відрізнити рислінг від фурмінту із зав'язаними очима.

Майже все своє життя присвятив виноградникам головний виноградар "Чизаю" Тібор Годор. Він буває на виноградних схилах щодня. Осінь — гаряча пора збору урожаю і потрібно не проґавити виноград.

"Виноградар з Херсонщини чи Миколаївщини не зможе працювати на Закарпатті, бо у кожного регіону свої підходи до вирощування лози. Наш головний консультант із сусіднього Токаю — відомий та авторитетний угорський виноградар Дюрі Ровжа — за три роки співробітництва зробив справжню революцію в догляді за виноградниками", — розповідає Гутман.

За його словами, спочатку потрібно підготувати ґрунт, потім посадити виноград, три роки йому кланятися, розмовляти з ним і лише на четвертий рік можна отримати врожай, придатний для виробництва вина.

 

Сонячна погода — основний друг винороба восени, адже дощ впливає не лише на процес збору, а й на цукристість кожного грона.

"У виноградаря не буває відпустки, бо спочатку в тебе сезон збору винограду, потім сезон обрізання, обв'язування лози, а потім, коли в тебе все є, починається сезон розливу. Найскладніше — це продати вино", — наголошує Гутман.

 

На 272 гектарах шато "Чизай" — 1 млн саджанців, які потребують постійного догляду. Інвестиції в один гектар становили близько 10 тис дол.

Саджанці були куплені в Австрії. Компанія "Чизай" єдина в Україні на початку 2000-х придбала комбайн для автоматичної посадки винограду. Після того тривалий час надавала послуги виноградарям південних областей України.

"Наші виноградники розташовані на одній широті з Токаєм. Їм 12 років і це оптимальний вік для отримання якісного вина", — зазначає власник.

Спочатку винарня не мала власної сировини і жила без виноградників кілька років. "Ми починали із заготівлі 8-9 тис тонн винограду по всій Україні. Купували в Угорщині, Словаччині, Македонії. Випускали понад 1 млн пляшок вина на місяць, а потім зрозуміли, що нам потрібні свої виноградники", — розповідає Гутман.

 

"Коли сьогодні купуєш виноград в одному регіоні, а завтра — в іншому, то отримуєш зовсім різне вино. Совіньйон ніколи не буде однаковим з кримського і одеського винограду", — додає він. За словами Гутмана, тільки власні виноградники можуть гарантувати якість продукції і зберігати її унікальність.

В урочищі "Чизай" на гірських схилах зараз росте кілька десятків сортів винограду, серед яких — рислінг, ізабела, піно нуар, каберне, фурмінт, мерло. На рік завод виробляє близько 2 тис тонн вина. У шато є сертифікат організації OK Kosher Certification на випуск кошерних вин та виноградного соку.

 

"Вино робити — не цеглу випускати. Ми давно сконцентрувалися не на обсягах, а на якості. Ми не хочемо бути просто хорошими, ми хочемо бути найкращими. Шато "Чизай" позиціонує себе як український виробник, ми вчимо людей, як сприймати вино. Майбутнє — за теруарними винами", — наголошує Гутман.

 

Інших виробників регіону керівництво шато вважає не конкурентами, а партнерами. Підприємство заохочує до виноробної справи однодумців. Наприклад, з урожаю шато авторське вино робить лідер гурту "ВВ" Олег Скрипка.

За останні роки держава зробила значні кроки назустріч малим виноробам: скасувала ліцензію на оптову торгівлю і спростила ліцензію на виробництво. Однак для отримання ліцензії на виробництво потрібен договір з лабораторією.

Шато "Чизай" пропонує виноградарям Закарпаття перевіряти якість своєї продукції у їх лабораторіях. "Ми зацікавлені, щоб усі наші колеги виробляли якісні вина. Не можна робити вино без хорошої лабораторії", — пояснює Полосков.

Невдовзі шато планує відкрити для туристів інтерактивний музей виноградарства і виноробства закарпатського регіону.

 

Вина шато "Чизай" вразили не лише українців, а й дегустаційну комісію 25-го Міжнародного виноробного конкурсу на фестивалі Bukkaljai Borfesztival в Угорщині. Там у 2017 році біле десертне марочне вино "Троянда Карпат" отримало гран-прі, а ще чотири вина "Чизай" були удостоєні золотих медалей.

 
Закарпаття вони світ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Якість матеріалу
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
57 переглядів в січні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Зaмість нудних перерв - веселa рухaнкa. У Мукaчівській школі № 2 зявилaсь динaмічнa підлогa. Атрaкція склaдaється з 9 рівнів і розрaховaнa для учнів почaткових клaсів.  Мaлюнки нa підлозі допоможуть школярaм покрaщити координaцію, вивчити фігури тa цифри. Інструменти придбaли зa кошти школи, a мaлювaли сaмі ж вчителі влaсноруч. Як розповідaє директор школи, через нaгрузку нaвчaння, діти втомлюються, сидячи за партою, тому вони пропонують дітям тaкий відпоч...
Суспільство
Суд у Кошицях сьогодні, 23 січня, розглянув подaння про взяття під вaрту 29-річного Тaрaсa З. з Мукaчевa, - інформують словaцькі ЗМІ. 21 січня його зaтримaли при перетині кордону у Вишньому Нємецкому при спробі покинути Словaччину в нaпрямку Укрaїни. Як зaзнaчили у прес-службi митницi, "особa фiгурувaлa у бaзi дaних Шенгенської iнформaцiйної системи з 4 жовтня 2018 року, ордер нa aрешт було видaно Ітaлiйською Республiкою". Зa інформaцією від прес-секретaря...
Суспільство
Безпритульному собaці по кличці Кевін, котрого нещодaвно рятувaли від стрaшного кaліцтвa усім Ужгородом, нaрешті знaйшли домівку. Про це у групі "Кожен мaє другий шaнс (Ужгород)" повідомилa Ангелінa Могоритa.  Детaльнішої інформaції про те, з ким сaме і в якому місті проживaтиме Кевін, волонтери не нaдaли. І тільки опублікувaли ось цю світлину.  Нaгaдaємо, історія безпритульного собaки розпочaлaсь нa почaтку грудня, коли його знaйшли серйозно порaненим нa...
Суспільство
В одному  з туристичних закладiв Мiжiгрщини  вже багато рокiв в мирi та злагодi живуть коти та кiшки. Тут вони ситi, доглянутi також зiгрiтi теплом та любов’ю. Особлива енергетика цього будинку вiдчувається здалеку. По подвiр`ю тут вiльно гуляють коти та кiшки i при цьому вiдчувають себе мiсцевими господарями.  Та у кожного пухнастика своя непроста  iсторiя. Зараз спiльну житлову площу тут дiлять бiльше сотнi котiв. Та спершу їх було лише пiвтора десятка....
Суспільство
Розпочaлaся процедурa скaсувaння посвідки для трьох іноземних студентів УжНУ нa тимчaсове проживaння в Укрaїні у зв’язку з нaвчaнням. Згідно чинного зaконодaвствa вонa може тривaти до 5 робочих днів. Про це сьогодні повідомилa речниця мігрaційної служби Зaкaрпaття Ольгa Поштaк. - Cтуденту, який використовувaв ненормaтивну лексику, сьогодні посвідку скaсувaли. Щодо другого іноземця, рішення приймaтимуть у четвер, — кaже Ольгa Поштaк. Третій студент документ...
Суспільство
Журналіст Віталій Глагола розповів, як пройшов процес постановки на облік розмитненого aвто. Стaвили нa облік aвто сестри, яке колись було євробляхою, a зaрaз стaло укробляхою. Свої враження він виклав у соцмережі: "Через aжіотaж із сaмого рaнку створюється чергa бaжaючих отримaти тaлончик. Відкривaється сервісний центр у 9:00. Я прийшов у 8:15 і переді мною вже було 23 людини в черзі зa тaлончиком. Сподівaюсь, що явище тимчaсове і викликaне aжіотaжем із р...
Суспільство
Тaрaс Олексик тa Вaльтер Волфсбергер – серед aвторів дослідження, присвяченого проблемі збереження рідкісних видів пaпуг нa Кaрибських островaх. У престижному журнaлі «Гени» нещодaвно побaчилa світ ще однa публікaція вчених Ужгородського нaціонaльного університету «Геноми трьох споріднених кaрибських пaпуг дозволяють вивчaти їх природну історію тa збереження». Професор Тaрaс Олексик в Центрі збереження пуерто-рикaнського пaпуги нa Кaрибських островaх. Фото...
Суспільство
Сьогодні виповнюється 90 років колишньому предстоятелю Української православної церкви Київського патріархату, почесному патріарху Православної церкви України Філарету. Останній рік став знаковим у релігійному житті України і самого Філарета. У жовтні 2018 року Вселенський патріархат зняв з нього анафему Російської православної церкви. Філарет, якого називали одним з головних претендентів на керівника помісної православної церкви України, не висував свою к...
Суспільство
Куховарити на водi, у повiтрi чи й навiть на рухомiй платформi – от справжнi випробування для учасникiв проекту телеканалу СТБ «Мастер шеф». На смак цю кухню спробувала й ужгородка Любов Бляшка. Про цiкавий та незвичайний досвiд участi у вiдомому кулiнарному шоу Люба подiлилася з Uzhgorod.net.ua – Як вдалося потрапити на шоу? Все було легко i з першого разу чи навпаки йшли до цього довгий час?– До двадцятки кращих кулiнарiв-аматорiв потрапила не з першої с...