Що думають про закарпатське вино закордоном (ФОТО)

"Закарпаття — наш виноградарський край". Банери з такими написами зустрічають усіх гостей регіону, які приїжджають туди за мальовничими горами та озерами, замками і смачними сирами. Замовник реклами — шато "Чизай" — один з найбільших виробників вина закарпатського краю.

У всіх цивілізованих країнах вино — це, передусім,продукт певної місцевості. Саме тому підприємство, про яке піде мова, інвестує власні кошти у створення іміджу Закарпаття як виноробного краю. Туристам тут є чим зайнятися, але без місцевого вина картина відпочинку на Закарпатті буде неповною.

Багато українців, які часто подорожують і знають винну карту світу, скептично ставляться до українського вина як бренду. Мовляв, Україна — це не країна вин, тут нема багатовікових традицій і досвіду з виробництва якісного продукту.

Проте є підприємці, які здатні ламати ці шаблони. У кожному з чотирьох основних теруарів України, розташованих в Одеській, Миколаївській, Херсонській та Закарпатській областях, є "драйвери" цього руху. Шато "Чизай" — один з них.

ЕП переконалася в цьому, побувавши у них в гостях. "Чизай" — одна з небагатьох українських компаній, яка для виробництва вина використовує лише свій виноград, називає площу виноградників і позиціонує Закарпаття як край виноробів.

 

Фермери вирощують тут виноград з 13 століття у таких же кліматичних умовах, як і винороби в Бургундії та на півдні Шаблі у Франції.

 

Виноградники "Чизаю" в Береговому нагадують пейзажі Швейцарії, Італії або Франції. Рослини висаджені на гірських схилах "під лінієчку".

Власник і засновника підприємства — 66-річний Геннадій (Хуго) Гутман, який живе і в Україні, і в США. У профілі компанії в публічних реєстрах у графі "Адреса засновника" вказано: "Район Бруклін, Нью-Йорк". Зрештою, це не заважає Гутману успішно управляти одним з найвідоміших в Україні винних брендів.

 

Підприємець майже щодня займається спортом, любить біле сухе вино і каже, що його кюве здатне вразити смаком найвибагливішого любителя вин.

Все почалося у 1995 році. Тоді кілька бізнесменів купили ділянку для заводу з виробництва алкогольних напоїв. Сподівалися, що зможуть виробляти пиво і вино. "Я швидко зрозумів, що вино не терпить конкуренції, тому потужності для виробництва пива були перенесені в інше місце", — розповідає власник шато.

За його словами, тоді, в середині 1990-х років, у Береговому було важко знайти навіть цеглу для заводу, тому її доводилося імпортувати з Угорщини.

 

"У свою першу відпустку після запуску заводу я взяв чемодан книжок про вирощування виноградної лози та виробництво вина і десять днів не вилазив з готелю. Дружина дорікала: "Прекрасну відпустку ти організував", — згадує Гутман.

Проте отриманні знання, бізнес-інтуїція і роки практики зробили шато "Чизай" знаним не лише на Закарпатті, а й за кордоном. Зараз винарня підкорює ринки США, Канади, Австралії, Ізраїлю, Нігерії та країн ЄС.

"До нас і з Угорщини приїжджає багато туристів. Вони вражені нашими винами, здивовані, чому не можуть купити їх у своїй країні", — усміхається власник.

 

"На жаль, в Україні нема державної підтримки ні на виноград, ні на експорт вина, а в ЄС галузь отримує скажені дотації. Уявіть, як тісно на полиці у США чи ЄС. Ми можемо конкурувати з місцевими виробниками лише якістю, бо їх споживач розуміється на вині", — пояснює директор підприємства Анатолій Полосков.

Винарня має дві лабораторії якості. Крім того, виробництво контролює голова асоціації сомельє Угорщини Золтан Шлезак. "Це один з найбільш грізних сомельє Європи, який бере участь в міжнародних конкурсах. Він — наш консультант з винарства", — знайомить ЕП із сомельє директор "Чизаю".

 

На заводі Шлезак буває тричі на тиждень і знає, як відрізнити рислінг від фурмінту із зав'язаними очима.

Майже все своє життя присвятив виноградникам головний виноградар "Чизаю" Тібор Годор. Він буває на виноградних схилах щодня. Осінь — гаряча пора збору урожаю і потрібно не проґавити виноград.

"Виноградар з Херсонщини чи Миколаївщини не зможе працювати на Закарпатті, бо у кожного регіону свої підходи до вирощування лози. Наш головний консультант із сусіднього Токаю — відомий та авторитетний угорський виноградар Дюрі Ровжа — за три роки співробітництва зробив справжню революцію в догляді за виноградниками", — розповідає Гутман.

За його словами, спочатку потрібно підготувати ґрунт, потім посадити виноград, три роки йому кланятися, розмовляти з ним і лише на четвертий рік можна отримати врожай, придатний для виробництва вина.

 

Сонячна погода — основний друг винороба восени, адже дощ впливає не лише на процес збору, а й на цукристість кожного грона.

"У виноградаря не буває відпустки, бо спочатку в тебе сезон збору винограду, потім сезон обрізання, обв'язування лози, а потім, коли в тебе все є, починається сезон розливу. Найскладніше — це продати вино", — наголошує Гутман.

 

На 272 гектарах шато "Чизай" — 1 млн саджанців, які потребують постійного догляду. Інвестиції в один гектар становили близько 10 тис дол.

Саджанці були куплені в Австрії. Компанія "Чизай" єдина в Україні на початку 2000-х придбала комбайн для автоматичної посадки винограду. Після того тривалий час надавала послуги виноградарям південних областей України.

"Наші виноградники розташовані на одній широті з Токаєм. Їм 12 років і це оптимальний вік для отримання якісного вина", — зазначає власник.

Спочатку винарня не мала власної сировини і жила без виноградників кілька років. "Ми починали із заготівлі 8-9 тис тонн винограду по всій Україні. Купували в Угорщині, Словаччині, Македонії. Випускали понад 1 млн пляшок вина на місяць, а потім зрозуміли, що нам потрібні свої виноградники", — розповідає Гутман.

 

"Коли сьогодні купуєш виноград в одному регіоні, а завтра — в іншому, то отримуєш зовсім різне вино. Совіньйон ніколи не буде однаковим з кримського і одеського винограду", — додає він. За словами Гутмана, тільки власні виноградники можуть гарантувати якість продукції і зберігати її унікальність.

В урочищі "Чизай" на гірських схилах зараз росте кілька десятків сортів винограду, серед яких — рислінг, ізабела, піно нуар, каберне, фурмінт, мерло. На рік завод виробляє близько 2 тис тонн вина. У шато є сертифікат організації OK Kosher Certification на випуск кошерних вин та виноградного соку.

 

"Вино робити — не цеглу випускати. Ми давно сконцентрувалися не на обсягах, а на якості. Ми не хочемо бути просто хорошими, ми хочемо бути найкращими. Шато "Чизай" позиціонує себе як український виробник, ми вчимо людей, як сприймати вино. Майбутнє — за теруарними винами", — наголошує Гутман.

 

Інших виробників регіону керівництво шато вважає не конкурентами, а партнерами. Підприємство заохочує до виноробної справи однодумців. Наприклад, з урожаю шато авторське вино робить лідер гурту "ВВ" Олег Скрипка.

За останні роки держава зробила значні кроки назустріч малим виноробам: скасувала ліцензію на оптову торгівлю і спростила ліцензію на виробництво. Однак для отримання ліцензії на виробництво потрібен договір з лабораторією.

Шато "Чизай" пропонує виноградарям Закарпаття перевіряти якість своєї продукції у їх лабораторіях. "Ми зацікавлені, щоб усі наші колеги виробляли якісні вина. Не можна робити вино без хорошої лабораторії", — пояснює Полосков.

Невдовзі шато планує відкрити для туристів інтерактивний музей виноградарства і виноробства закарпатського регіону.

 

Вина шато "Чизай" вразили не лише українців, а й дегустаційну комісію 25-го Міжнародного виноробного конкурсу на фестивалі Bukkaljai Borfesztival в Угорщині. Там у 2017 році біле десертне марочне вино "Троянда Карпат" отримало гран-прі, а ще чотири вина "Чизай" були удостоєні золотих медалей.

 
Закарпаття вони світ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Якість матеріалу
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
51 перегляд в листопаді
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Суспільство
У середу, 14 листопада, на черговому засіданні виконкому Ужгородської міськради виділили майже 2.3 млн. грн. на покриття збитків КП «Водоканал м. Ужгорода», повідомляю журналісти видання 0312. Це тимчасово виправить ситуацію, але борги підприємства перед кредиторами, в тому числі перед «Закарпаттяобленерго», за цей рік зросли на 8 млн. гривень. Не стає кращим і показник боргів населення та бізнесу перед водоканалом. Лише з початку року водоканал не отримав...
Суспільство
У середу, 14 листопада, виконком Ужгородської міської ради затвердив «Приватбанк» оператором автоматизованої системи обліку оплати проїзду в місті Ужгород. Цей державний банк переміг на конкурсі ще 25 жовтня. Зараз виконком лише узаконив рішення конкурсної комісії. Оператор має здійснити роботу впродовж 30 робочих днів. Також члени виконкому змінили розклад руху автобусів №20. За період з 21 жовтня, відколи почали курсувати нові автобуси за цим маршрутом,...
Суспільство
У жовтнi було зафiксовано 300 випадкiв захворюваностi на кiр, тодi як у вереснi всього 83. У Листопадi за пiдсумками кожного тижня епiдемiологи iнформують про 100-120 нових хворих. — Цi показники є одними з найвищих та найбiльших в Українi. Хворiють у бiльшостi дiти, 80%. Це дiти, якi вiдвiдують школи, садочки. i в бiльшостi це тi дiти, якi не мають щеплення. Якщо вже бiльше року триває компанiя з додаткової iмунiзацiї вiн кору, i вакцина є, наразi, у закл...
Суспільство
Водоканал Ужгорода повідомляє, що протягом дня працівниками дільниці водопровідної мережі проводитимуться аварійно-відновлювальні роботи по вулиці Нахімова, в районі будинку №4. В зв’язку з цим, тимчасово, протягом виконання робіт, буде ускладнено проїзд в районі їх проведення. Автомобільний рух на вказаній ділянці буде відновлено одразу ж по завершенні робіт.
Суспільство
Рiднi жiнки повiдомили про це у коментарi журналiстам телеканалу Sirius. В українському МЗС наразi офiцiйно пiдтвердили загибель 4 українцiв у ДТП, яка сталася 11 листопада. Нагадаємо, жахлива аварiя сталася 11 листопада поблизу чеського мiста Острава: мiкроавтобус Мерседес з 5-а закарпатцями зiткнувся з камiоном. Рiднi водiя – 20-рiчного Євгена Росохи – розповiдають, що хлопець займався перевезеннями i саме повертався додому з земляками. 5-ю загиблою, яку...
Суспільство
На Зaхiднiй Укрaїнi aмерикaнськi журнaлiсти виявили тaбiр нaцiонaлiстiв, де дiтей нaвчaють стрiляти i вбивaти. Про це повiдомляє aгенство The Associated Press. Тaбiр був створений одним iз рaдикaльних нaцiонaлiстичних угруповaнь Укрaїни. Розтaшовaний вiн у Бучaцькому рaйонi Тернопiльської облaстi. Тут нaвчaються в основному пiдлiтки, aле є i дiти не стaрше восьми рокiв. Серед виховaнцiв поширюють нaцiонaлiстичну iдеологiю тa нaвчaють їх зaхищaти свою крaїн...
Пригоди
Із  повiдомленням про  крадiжку мобiльного телефону вартiстю понад  шiсть тисяч гривень в полiцiю звернулась 62-рiчна мешканка мiста Мукачево. Жiнка повiдомила, що в аптецi невiдома особа з кишенi її куртки викрала телефон. Полiцейськi встановили особу, причетну до вчиненого. Нею виявилась 30-рiчна мешканка села Кленовець, що  на Мукачiвщинi. Крадений телефон у неї вилучили. За фактом злочину полiцiя проводить розслiдування за ч.1 ст.185 Кримiнального коде...
Пригоди
За клопотанням процесуального прокурора слідчим суддею Виноградівського районного суду раніше судимому 36-річному мешканцю Виноградівського району обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Також, суддею визначено підозрюваному заставу в сумі понад 73 тис грн. Як наразі встановлено, чоловік купив та виростив у себе на подвір’ї стебла коноплі, маючи на меті продати її. В подальшому, він власноруч висушив та розфасував вже готов...
Культура
Три години демонстрували свою шерсть, граційні повадки та ніжний характер. Все заради смаколиків та подарунків. В Ужгороді відбувся котячий конкурс краси. Більше як 3 десятки пухнастих муркутів боролися за першість у 6-ти номінаціях. Хто переміг – дивіться у відео: Джерело: Закарпатський інсайдер. Читайте також: Знайомтесь: безпритульні "хвостики" ужгородського притулку "Барбос" шукають родину (ФОТО)