Цьогоріч, через несприятливу погоду, «полуничний» сезон на Закарпатті стартував пізніше на два тижні. На полі у селі Старе Давидково збір полуниці розпочали минулого тижня.
Сайт міста Ужгорода, приїхав сюди аби дізнатися секрети вирощування ягоди.
З нами поспілкувався фермер - Володимир Мучичка. Чоловік вирощує три сорти полуниці на 5-ти гектарах. Каже, полуниця цього року дозріває повільно через постійні дощі та відсутність сонця.
Аби виростити полуницю, фермери працюють цілий рік. Висаджують ягоду в серпні, згодом грядки вкривають агроволокном, плівкою. Весь час полуницю доводиться полоти, слідкувати, аби її не пошкодив грибок. А цього року, Володимир розповідає, погода сприяла їх розмноженню.
Полуницю збирають, пакують у ящики і на ринок. У пік сезону зі свого поля збирає по п'ять тонн ягід на день.
Минулого року закарпатці жалілися на "полуничні" ціни. Адже через дефіцит, коштувала ягода від 50 грн за кг. Здавалося б куди вище? Цей рік довів, що то була далеко не межа.
На ринках Закарпаття прилавки рясніють полуницею. Як розповіли продавці на "Зеленому" ринку Мукачева вітчизняну полуницю продають уже чотири дні. Зізнаються: ціни на ягоду наразі кусаються. За кілограм правлять від 70 до 100 гривень.
Фермери пояснюють: євротара, агроволокно та навіть плівка – все це подорожчало. Тай через погоду врожай дозріває дуже повільно. Наразі спрогнозувати коли ж полуниця впаде у ціні - важко. Володимир Мучичка каже:
Варто додати: полуниця – ягода багата на вітаміни А, В, С, Е і таких мінералів як калій, фосфор, кальцій, магній, кальцій, залізо, йод…
Завдяки своєму складу володіє протизапальними і антимікробними властивостями. А ще саме ця ягода допомагає нормалізувати обмін речовин у організмі.
Читайте також: Більше спеції, м'яса та менше хліба. Харчування школярів із 1 вересня зміниться (ВІДЕО)
Підписуйтеся на наш Телеграм-канал та отримуйте новини ще оперативніше!