Карпатська гастрономічна премія «Шовдарь» – щорічне нагородження найкращих ресторацій області від Закарпатської туристичної організації.
Премія вручається рестораціям, що оцінені користувачами соціальних мереж та гастрономічних сайтів, запропоновані експертами команди «Закарпатський фудблог» і пройшли оцінку журі.
Як інформує туризмознавець Федір Шандор, нагорода переможців – «Шовдарь» - є знаком якості ресторацій Закарпаття.
Ціль - розвиток локальних ресторацій і сфери гостинності з метою підвищення конкурентоздатності учасників ринку та інформування споживачів про якість ресторацій в Закарпатті.
Завдання премії - визначити найкращі ресторації Закарпаття, об’єднати регіональних учасників галузі для подальшого розвитку і підвищення якості послуг, а також допомогти споживачам зорієнтуватись у якості ресторацій Закарпаття.
У рамках Карпатської гастрономічної премії «Шовдарь -2019» названі найкращі у своїх номінаціях:
- Найкраща кав’ярня – «River side» в Ужгороді;
- Найкраща винарня – «Винний сад» у Мукачеві;
- Найкраща пиварня – «Джон Гашпар», Берегово;
- Найкраща сироварня – «Селиська сироварня», в Н.Селищі;
- Найкраща ресторація – «Косино» у селі Косино;
- Найкраща ресторація закарпатської кухні – «Графський двір», у Мукачеві;
- Найкраща кондитерська – «Штефаньо-Фекете Шош» в обласному центрі
- Гастрономічне відкриття року – Перша закарпатська піца «Бетяр Гріль» також в Ужгороді.