Іноді доводиться чути, що в Україні відсутня культура споживання вина. Фестиваль «Закарпатське Божоле» в Ужгороді спростовує цю думку. На цей захід з’їжджаються найкращі винороби Закарпаття, чия продукція є культурною традицією поколінь з усіма ознаками якості та особливих смаків.
Сайт міста Ужгорода після закінчення фестивалю поспілкувався з закарпатським виноробом із значним стажем у цій галузі Василем Івановичем Головачко.
Чоловік займається виноробством не мало-не багато – уже 12 років свого життя.
На запитання про те, що для нього є виноробство, Василь каже, що це захоплення, яке приносить задоволення:
«Це заняття мені передалось ще від батька. Саме він викликав в мені інтерес до виготовлення справжнього вина. Звичайно, це захоплення приносить і заробіток, який дає мені змогу далі розвиватись і творити у цій сфері».
У сім’ї винороба незмінною є традиція пригощення авторським вином на родинних застіллях: «Вино мого батька і моє вино завжди було присутнє на сімейному столі в особливі свята»,- каже Василь.
Винороб Василь Головачко виготовляє від 15 до 20 сортів вина, серед яких найулюбленішими є власні авторські вина із незвичайними таємничими назвами «Сповідь монаха» та «Білий кагор».
Унікальними сортами вина, який винороб скуштував за своє життя і визнає одними із найкращих є бургундські вина. Василь стверджує: «Ці вина заслужено вважаються одними із найкращих не лише у Франції, а й у всьому світі. Мабуть, багато б виноробів зі мною погодились».
На запитання кореспондента, чи часто бере участь у ярмарках та фестивалях вина, Василь каже: «Залюбки долучаюсь. Третій рік поспіль беру участь від 7 до 10 разів на рік».