09:00, 3 серпня 2015 р.

Така корисна чорниця

Зараз на Закарпатті в розпалі сезон чорниці.Тому важливо використати цей момент з якомога більшою користю і оздоровити свій організм.

Чорниця (чорниця звичайна) - це низькорослий чагарник сімейства Вересових. Російська назва походить від зовнішнього вигляду і кольору. Її ягоди і листя використовуються в їжу і для лікувальних цілей. Чорниця має свої корисні властивості, протипоказання, про яких ми б хотіли розповісти в цій статті. 

Цю ягоду можна зустріти в північних районах, пише Закарпаття сьогодні. Чорниця добре росте в соснових лісах, на болотах. Цвіте в травні, а плоди дає в початку-середині липня. Приємний смак і лікувальні властивості цієї ягоди   роблять її дуже популярною і затребуваною. 

До складу речовин, що містяться в чорниці, входять: 
• Близько 0,7 г білків, 12,5 г вуглеводів, 0, 3 г жирів і 2,5 г клітковини; 
• Багато води - майже 85 г; 
• Невелика частина золи - 0,2 г; 
• Мікроелементи: селен, цинк, марганець, мідь, залізо; 
• Макроелементи: натрій, кальцій, калій, фосфор і магній; 
• Вітамін а або бета-каротин; 
• Вітаміни групи B: B1 (тіамін), В2 (рибофлавін), В4 (холін), B5 (пантотенова кислота) і B6 (піридоксин); 
• Вітамін E (токоферол); 
• Вітамін К (філохінон); 
• Аскорбінова кислота; 
• PP (ніацин). 

Зміст в чорниці цих поживних речовин і вітамінів і зумовлює її корисні для здоров'я властивості. 

Чорниця: корисні властивості і протипоказання 
Листя і ягоди чорниці використовуються для лікування і профілактики багатьох захворювань. Навіть вчені визнають це. Вона застосовується як в приготуванні різних народних лікувальних засобів, так і в сучасних лікарських препаратах. Наші предки давно вже оцінили не тільки приємний смак, але і цілющі властивості цієї дивовижної ягоди. Однак і в цій бочці меду є своя ложка дьогтю, а саме, деякі протипоказання. 

Користь ягід чорниці 
1. Чорниця - це чудова профілактика ракових пухлин. Її антиоксиданти на клітинному рівні впливають на недоброякісні пухлини, не даючи їм розвиватися. 
2. Використовується для профілактики простудних захворювань. Вітаміни, що входять до складу чорниці, зміцнюють імунітет. 
3. Застосовується для лікування очних захворювань: кон'юнктивіти, зниження гостроти зору, погіршення темнової адаптації і при відшаруванні сітківки. Хоча деякі лікарі стверджують, що на зір чорниця не робить ніякого впливу - що це міф, що створений англійцями під час Другої світової війни. 
4. Сприяє поліпшенню обміну речовин, виводить з організму шлаки і солі металів. 
5. Має протизапальний ефект. У цій якості часто застосовується для лікування печінки, жовчного міхура і ревматизмов. 
6. Дуже ефективна при хворобах нирок і сечового міхура. 
7. Часто показана при цукровому діабеті, оскільки нормалізує кількість цукру в організмі. 
8. Відвар з ягід чорниці можна застосовувати для позбавлення від хронічних проносів. Також він дуже дієвий при фарингітах, ангінах і запальних процесах ротової порожнини. 
9. Сушені ягоди допомагають при циститах і діареях. 
10. Входить до складу деяких косметичних препаратів, сприяючи кращому зволоженню шкіри. 
11. Є ідеальним дієтичним продуктом - містить малу кількість калорій при великій кількості поживних речовин і вітамінів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Ужгород
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...