В Україні, зокрема, й на Закарпатті, знищуються виноградники елітних виноградних сортів – експерт

Через змову заводів-монополістів галузь виноградарства стає нерентабельною як для невеличких селянських господарств, так і для фермерів – середняків. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту УНН повідомив президент Асоціації виробників продукції садівництва та виноградарства Валерій Петров.

Він повідомив, що в Україні розпочалась масова вирубка виноградників.

За його словами, мова йде про знищення сотень та тисяч гектарів елітних виноградних сортів на території Одеської, Херсонської, Миколаївської областей та на Закарпатті.

"Невеличкі та середні виноградарські господарства становляться нерентабельними. Ліцензія на переробку сировини коштує у держави 500 тис. грн. Виграють від цього лише заводи-монополісти з переробки виноматеріалів. Нещодавно монополісти скооперувались та увійшли у зговір. Мова йде про банальне здирництво. Як настає пора збору врожаю, ціни на закупівлю винограду різко знижуються",- зазначив фахівець.

Він також додав, що наприклад, виноград сорту каберне фермер-виробник має можливість здати на заводі по закупівельній ціні по 1,5 грн/кг. З цієї кількості сировини, після переробки, виробляється одна пляшка вина, вартістю у 60-70 грн.

"Ви розумієте, яка сьогодні прірва в ціні між виробником та посередником? Фермери та селяни з приватних господарств зможуть отримати за 780 грн. ліцензію на виробництво виноматеріалів. Але, продати на переробку їх вони не зможуть, окрім, як на заводи-монополісти, які й будуть розливати ці вина“,- підкреслив Петров.

Він наголосив, що підприємства з вторинної переробки сировини, це гіганти, які скооперувались з іншими заводами, а усі малі підприємства — знівелювали.

“Адже, виноград — це не зерно”, — підкреслив Петров.

Президент Асоціації виробників продукції садівництва та виноградарства впевнений, що якщо селянин вирубав виноградник, він його вже ніколи садити не буде. Зараз знищується десятки й сотні малих селянських господарств розміром від 3-4 га до 40-50 га.

“Найбільші збитки будуть в одеситів, до 50% виноградників сьогодні знаходяться саме в Одеській області А вони, малі та середні підприємства, могли ж конкурувати з великими підприємствами-монополістами ринку. Ви уявляєте, які затрати були вкладені у ці поля виноградників? Сьогодні йде поголовне їх знищення із-за того, що наша держава не може прийняти адекватного рішення”, — наголосив Валерій Петров.

Він підкреслив, що зараз фахівцями ринку та вченими з академії виноградарства та садівництва робиться все, щоб скасувати необхідність придбання ліцензії на оптову торгівлю вином, вартістю в 500 тис. грн. Це дозволить зупинити галузь виноградарства від розорення.

“Якщо цього не відбудеться, у найближчий час ми відчуємо дефіцит вітчизняної винної сировини й підніметься галас, що потрібно її завозити. Завезуть якесь дешеве вино з Африки, Іспанії, Португалії, або з Молдови. Винну сировину стануть завозити з усіх країн, з імпортних виноградників”, — зазначив Петров.

Він відмітив, що в історії нашої країни вже була подібна ситуація, але зі знищенням кон’ячних посадок.

"Колись у нас були кон’ячні посадки, коняки виробляли, весь процес йшов. Потім їх повирубали, знищили кон’ячне виробництво й давай закупати кон’ячний спирт за кордоном. Зараз ми маємо практично всі кон’ячні спирти на території України закордонного виробництва. Закарпаття там щось випускає, Одеса ледве-ледве. Якщо селяни знищать свої виноградники, така ж точно ситуація буде й з вином. Будемо імпортувати, годувати закордонних виробників, якусь там хімію нам розводити будуть, порошки та суміші",- підсумував Валерій Петров.

Він також додав, що часу на те, щоб врятувати українських виноградарів -обмаль. Вітчизняні виробники — винороби вже готові покинути галузь",- підсумував фахівець.

zakarpattya.net.ua
на закарпатті в ужгороді виноградники знищення елітні сорти
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
10 переглядів в грудні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі