• Головна
  • Який ніж взяти на полювання на копитних?
Новини компаній
17:00, 22 червня 2023 р.

Який ніж взяти на полювання на копитних?

Новини компаній
Який ніж взяти на полювання на копитних?, фото-1

Одне з найпопулярніших полювань – полювання на копитних. В Україні заради спорту та делікатесного м'яса дозволено полювати на кабанів та козуль.

Слід зауважити, що мисливців на птаха і дрібну дичину у нас, мабуть, помітно більше, ніж мисливці на копитних. До того ж, наприклад, полювання на такий помітний трофей, як лось у нашій країні давно заборонено. Проте, певна стійка кількість мисливців на копитних в Україні зберігається.

І саме під час полювання на копитних стає очевидною необхідність гарного мисливського ножа.

Адже дичину треба правильно обробити, а трофеї (pora, ікла, шкуру) зберегти на згадку.

Процес свіжування копитних, особливо лося і кабана, дуже трудомісткий, тому так необхідний добротний і гострий мисливський ніж скінер (від англійського «skin» – «шкіра»).

Відмінна риса ножа-скінера в наявності так званої «скінерської дуги», добре помітного крутого вигину ріжучої кромки. Вигин подовжує ріжучу кромку та забезпечує ножу гарні ріжучі якості. Він надає скінеру того характерного вигляду, завдяки якому його важко сплутати з іншими ножами.

Чим довше дуга ріжучої кромки, тим зручніше буде підрізати шкуру, відокремлювати її від туші, видаляти сухожилки.

Скінер зазвичай заточується дуже гостро. Такий ніж вважається хорошим, а заточування правильним, якщо мисливець зможе сам обробити козулю, а правити або підточувати ріжучу кромку при цьому не доведеться. Звичайно, для того, щоб ніж був на таке здатний, його клинок має бути виготовлений з якісної, правильно загартованої сталі.

Також дуже бажано, щоби скінер мав зручне нековзке руків'я і розвинений упор-обмежувач, що не дає пальцям зісковзнути на лезо під час роботи.

Зазвичай вважається, що свіжувати видобуток потрібно негайно, тому що це забезпечить високу якість видобутого м'яса та його приємний смак. При теплій погоді м'ясо просочується неприємним запахом нутрощів всього за кілька годин.

При цьому, традиції та деталі способу обробки дичини в різних країнах та культурах можуть дещо відрізнятися. Так, європейські мисливці потрошать і обробляють видобуток, не знімаючи з нього шкуру. Вважається, що саме її наявність буде додатковим важливим підтвердженням, що перед вами справжня делікатесна дичина, а не забита на фермі домашня тварина. Звичайно, особливо важливий цей своєрідний знак якості у разі продажу м'яса.

Вітчизняні мисливці зазвичай знімають зі звіра шкуру на місці, в процесі потрошіння туші.

Трудомісткість цього процесу багато в чому залежить від типу дичини. Тож косулю освіжувати досить легко. Її шкіра досить слабко пов'язана з тушею. А ось свіжування кабана – справжня праця. Його шкіра міцно кріпиться до м'язів міцними фасціями і товстим шаром жиру. Так що ніж знадобиться справді гарний.

Дуже важливо як слід обробити черевну порожнину видобутого звіра. При цьому діють максимально акуратно, щоби не зачепити і не пошкодити внутрішні органи, вміст яких зіпсує смак м'яса. Багато хто відзначає, що особливо зручний для такої роботи скіннер зі спеціальним гачком, що робить ніж дещо схожим на гарпун.

Який ніж взяти на полювання на копитних?, фото-2

Слід зазначити, що скіннер – ніж досить спеціалізований. Тому для добивання звіра та для побутових робіт по табору краще підійдуть інші типи ножів.

У першому випадку зручно використовувати так званий доборний (від мисливського вираза «дібрати звіра») ніж із довгим прямим клинком, що дозволяє наносити точні глибокі уколи.

Ну а для облаштування побуту в лісі відмінно підходять універсальні ножі для бушкрафту та подібні до них.

Після того, як туша оброблена, знадобиться відокремити від неї кінцівки і розібрати її саму по хребту. Для цього зручніше використовувати не ножа, а спеціальну мисливську сокирку. Цей підвид м'ясницьких похідних сокир не дуже широко відомий публіці, але набирає все більшої популярності серед мисливців. До того ж, рано чи пізно трофей знадобиться розділити між учасниками. І зробити це слід максимально точно та чесно. Звичайно ж, без хорошої сокири в цій справі не обійтися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...