• Головна
  • Як правильно подавати вино до столу
Новини компаній
12:27, 24 січня 2023 р.

Як правильно подавати вино до столу

Новини компаній
Як правильно подавати вино до столу, фото-1

Декому здається, що найскладніше у сервуванні вина - це купити пляшку, орієнтуючись на колір (біле або червоне), міцність та цукор (кількість "градусів", співвідношення цукру), ще (іноді) назву та країну виробництва.

Але, як і в звичайному чаюванні, яке японці зуміли перетворити на таємничю "чайну церемонію", для вина теж розроблено справжній етикет, який навіть у домашніх умовах здатний перетворити дружню вечерю у звичайній квартирі на видовище, або на дегустацію.

Процес поділяється на наступні стадії.

Підготовка до подачі

Закупити вино слід не пізніше ніж за 1-2 дні до вживання. Після чого пляшку встановити вертикально (якщо це молодий напій). Старі вина рекомендується поставити під кутом 30-40 градусів, для чого використовується спеціальна підставка під вино, на якій його і слід потім подавати. При тривалому зберіганні в марочних напоях з'являється осад, який треба перемістити на дно пляшки, щоб він не заважав дегустації.

Температура вина під час подачі

Аромат ("букет") напою залежить від температури. Фахівці рекомендують орієнтуватися на такі параметри:

  • Для білих сухих, рожевих та ігристих вин: 7-10 ° С;
  • для лікерних та якісних білих: 9-12°С;
  • для молодого червоного: 13-15 ° С;
  • для витриманих червоних: 15-17 °С.

Чим складніший букет, тим вищою має бути температура.

Сервірування бокалів

Для кожного сорту рекомендується особиста форма бокалів. Це ціла наука. Але загальне правило сервірування: келихи мають стояти за приладами, з правого боку.

Внесення пляшки

Відповідно до правил етикету, пляшку потрібно пред'явити гостям до відкриття, оголосивши вголос назву марки, виробника, місце виробництва (алласьйон) та рік урожаю.

Потім, за бажанням, докладніше розповісти про марку та виробника.

Як відкорковувати та подавати вино

Найкраще, щоб пляшка при подачі знаходилася в тому ж положенні, що й при зберіганні. При цьому прикрасить стіл підставка під вино з дерева, яка збереже необхідний кут нахилу. На ній також зручно відкорковувати.

Насамперед потрібно зняти фольгу і протерти шийку пляшки тканинною серветкою.

Відкорковувати зручніше штопором, або ножем сомельє. Штопор слід встановити точно на центр корки, потім вкрутити на один виток і трохи похитати, щоб розхитати її. Та вкрутити штопор далі (приблизно на чотири витки).

Важливо не допустити, щоб штопор пройшов корку наскрізь. Інакше її шматочки потраплять у напій, зіпсувавши смак. Витягають штопором на три чверті, витягають штопор і далі виймають корку пальцями.

Після цього знову протирають шийку пляшки серветкою і оглядають корок. Маркування на ньому має відповідати маркуванню на етикетці.

Наповнення келихів

Розливати вино слід, не торкаючись келихів. Спочатку наповнюють келихи жінкам. При цьому сомельє має стояти праворуч і тримати пляшку етикеткою до гостя. Якщо стати справа занадто складно, слід підійти з правого боку, взяти келих і наповнити його, держачи у повітрі.

Червоними сортами келих наповнюють наполовину, білими на дві третини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...