У гірських селах на Закарпатті почалася масова стрижка овець

Нині у гірських села Рахівського району на Закарпатті почалася масова стрижка овечої шерсті, яка традиційно проводиться перед вигоном отар на полонини, пише Укрінформ

Про це повідомляє Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів у Facebook.

“Нині гірські села Рахівського району нагадують суцільну овечу “перукарню”. Адже за зиму тварини виділили чимало поту і жиру у вовну, тому її треба зняти перед вигоном отар на полонини", - йдеться в повідомленні.

У гірських селах на Закарпатті почалася масова стрижка овець, фото-1

Як розповідає господар отари Олексій Молдавчук, за 12 годин до стрижки ґазди добре годують тварин, від того часу овечки нічого не їдять, бо проводити стрижку краще, коли вівця голодна.

У гірських селах на Закарпатті почалася масова стрижка овець, фото-2 У гірських селах на Закарпатті почалася масова стрижка овець, фото-3

“Коли овець не підстригти, то їм на полонині буде погано. У них шкіра буде лущитися, якісь паразити можуть завестися”, - каже господар.

Перед стрижкою вівці зв'язують ноги з одного боку. Стригти починають з голови, тоді переходять на шию, лопатки, пах ноги, яка не зв’язана, та живіт. Далі - боки спина і хвіст. Потім вівцю перевертають на інший бік, зв'язуючи дві інші ноги, та завершають стрижку.

Стригаль ретельно слідкує, аби не порізати тремтячу тварину. Не можна два рази стригти по одному й тому самому місці, бо тоді якість шерсті знижується. Утворюється така собі “січка”, як називають гуцули.

У гірських селах на Закарпатті почалася масова стрижка овець, фото-4 У гірських селах на Закарпатті почалася масова стрижка овець, фото-5

Молдавчук стриже так, аби трішки вовни залишити на вівцях, щоб вони не мерзли зараз на полонині.

Ґазда з кожної тварини настригає 3-4 кілограми вовни, яку згодом витрушує, вибирає з неї сміття.

Аби вовна була готова для вироблення з неї, скажімо, ліжників, капчурів та гуцульських пулверів, шерсть миють три - чотири рази у теплому мильно-содовому розчині. Згодом так само полощуть у чистій джерельній воді. Тоді і запах овечий зникне. А просушену вовну треба ще і чистити, чесати. Це важкий і тривалий процес. Проте гуцули це роблять віками.

Читайте також: Після карантину Чехія знову видає робочі візи українцям

Підписуйтеся на наш Telegram-каналта отримуйте новини ще оперативніше!

вівці Закарпаття стрижка овець традиція
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
148 переглядів в січні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі