Закарпатська палинка – НЕ горілка і НЕ самогон

Тема міцного алкоголю зазвичай обговорюється у вузькому колі, як правило, під час його вживання. Хоча, зважаючи на обсяги виробництва і споживання, проблематика заслуговує на широке обговорення та публічне висвітлення.

Асортимент магазинних поличок добре відомий навіть тим, хто не вживає міцний алкоголь. Водночас, на увагу заслуговують і ті напої, які увібрали традиції багатьох поколінь і країн. Для Закарпаття тема актуальна тим, що тут виготовляють палинку – найвідоміший алкогольний «бренд» Карпатського регіону. Днями про культуру споживання палинки говорили в Ужгороді.

Президент Закарпатської туристичної організації Федір Шандор наголосив, що помилково вважати палинку самогоном. «Самогон – це те, що робиться вдома, ним може бути і вино, і бренді, і шампанське. А палинка – це те, що виготовляється із дотриманням галузевих стандартів, які диктують Франція, Німеччина, Італія, і державних стандартів (ДСТУ) щодо даного продукту», – зазначив він, додавши, що загалом є відмінності між такими різновидами міцного алкоголю, як водка і горілка.

«Горілку, до речі, виготовляли і до Дмитра Меделєєва, тобто до 1865 року, коли той винайшов водку. А горілку пили ще козаки, коли приймали новачка на Січ. Вона виготовлялася із зернових культур і проходила тривалий цикл виробництва. А палинка – це фракційна дистиляція, вона виготовляється з фруктів із мінімальним додаванням цукру. Цей міжнародний норматив ввела Угорщина, але ми до неї долучені, адже мешкаємо у Карпатському регіоні. Палинка – це все, що зроблено із фруктової фруктози, плюс виноградна глюкоза. Загалом на цей напій витрачається неймовірна кількість фруктів. Зверну увагу, що при виготовленні водки втрати продукту складають 10-15%, горілки – 30-40%, а палинки – 60-70%. Цим, зокрема, зумовлена й вартість вказаних продуктів», – розповів Федір Шандор.

«Палинка, як і всі дистиляти, п’ються двома способами: до вживання їжі – це аперитив, і після – це дижестив. Загалом палинка п’ється, так би мовити, у «три носи». Перший ніс – це легка ароматика, коли ви сприймаєте напій на відстані не ближче, ніж за 10 см, щоб не обпалити носоглотку. Другий ніс – це хлопок, внаслідок якого алкоголь потрапляє на правильну середню зону язика, тоді відчуваються усі аспекти фруктози. Третій ніс після короткого проміжку часу, коли краплю палинки, немов парфуми, ви наносите на руку, щоб відчути аромат фрукта, який був основою палинки. Ось так її вживати правильно», – розповів Федір Шандор.

Про те, що закарпатська палинка – алкоголь не лише якісний, але й гідний визнання, свідчить перемога цього міцного напою на поважному конкурсі в Угорщині – державі, де виробництво палинки перетворили на національний бренд й одну з візитівок країни.

«На сьогодні на ринку представлені 10 видів наших дистилятів, вісім з них ми ризикнули подати на один із найтитулованіших конкурсів в Європі, який проходив у Сегеді. Із 346 учасників, а це 112 фірм і 234 палинчарні, від України було представлене тільки наше підприємство. І з восьми видів продукції сім отримали медалі. Особливу відзнаку журі фестивалю отримав наш джин», – розповів виробник закарпатської палинки, директор ТОВ «Агрофруктсервіс» Віктор Феєр. Він також додав, що це не перша, хоча й поки найвагоміша, відзнака і визнання унікального продукту, виготовленого на Закарпатті.

Важливо пам’ятати, що дотримання правил вживання палинки та й взагалі будь-якого алкоголю – це умова, яка убезпечить ваше здоров’я й не дасть організмові «посваритися» із головою. «Сайт міста Ужгород» нагадує, що заклик «Вживай відповідально!» – це не порожні слова.

Сайт міста Ужгород 0312.ua

закарпаття палинка алкоголь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
628 переглядів в червні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Суспільство
Загальна протяжність алеї - 330 метрів. Про це повідомляє Мукачівська міська рада. Всього на алеї висаджено понад 70 дерев  жовто-гарячими квітами. Такі дерева вважаються реліктовими і одними із найквітучіших у світі. Висота дерева може сягати заввишки 30 метрів, а ширина стовбура - 2 метри. Великий врожай: на Закарпатті стартував грибний сезон Підписуйтеся на наш Telegram-канал та отримуйте новини ще оперативніше!
Суспільство
Прояви вандалізму регулярно відбуваються у Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру братів Шерегіїв. Мова про розбиті вікна, написи на стінах, перетворення на збіговисько молоді, після чого – скло від пляшок, непотріб, навіть, шприци. Колектив театру обурений, зверталися до правоохоронців, але толку мало. "Драмчик", як його називає молодь, або ж Академічний обласний музично-драматичний театр ім. братів Шерегіїв в Ужгор...
Суспільство
Про це очільник ОДА розповів на своїй сторінці у соцмережі ФБ: Пункт пропуску “Біла Церква- Сігету Мармацієй” – перспективний проект, який маємо намір реалізувати на українсько-румунському кордоні. Наразі, проект на розгляді у Києві щодо стратегічно-екологічної оцінки.Опісля, обладміністрація розробляє проект відводу земельної ділянки, а митники проект терміналу.КПП займатиме 12 га. Розраховане на 150 вантажівок та 100 легкових автомобілів. Кордон між краї...
Суспільство
Графік планових відключень у районах Закарпаття по 15 червня. Як і раніше зазначалось, вимкнення світла пов'язане з вдосконаленням електричної мережі, або аварійними роботами. Пропонуємо ознайомитись коли вимикатимуть світло саме у вас: Читайте також: Відлуння минулого: на Закарпатті знищили артснаряд часів Другої світової війни (ФОТО) Підписуйтеся на наш Telegram-канал та отримуйте новини ще оперативніше!
Суспільство
За даними Закарпатського обласного центру громадського здоров'я ситуація щодо COVID-19 на Закарпатті станом на ранок 6 червня наступна : 568 закарпатців, у яких було підтверджено коронавірус методом ПЛР, одужали за минулу добу у 21 осіб підтверджено коронавірус методом ПЛР.Згалом з початку пандемії у 1 301 закарпатців встановлено діагноз COVID-19, із яких – 291 медики та 81 діти.30 людей померло, із підтвердженим діагнозом COVID-19 методом ПЛР. Станом на р...
Пригоди
Про інцидент в одному з кафе обласного центру редакції Mukachevo.net розповів відвідувач. Зі слів ужгородця, коли він сидів на терасі кав'ярні, зненацька, пробивши тен тераси, на його столик впав великий шмат черепиці. На щастя відвідувач кав'ярні не постраждав. Чоловік відзняв наслідки від падіння черепиці та надіслав до редакції Mukachevo.net. Читайте також: На об'їзній Ужгорода п'яний водій не впорався з керуванням та злетів у кювет (ФОТО) Підписуйтеся...
Суспільство
Колекціонування зменшених копій пожежних машин – таке захопливе хобі має виноградівський рятувальник Степан Оравський. Його колекція налічує понад 90 різноманітних моделей пожежних машин, інформує Севлюш.Інфо. Зі слів чоловіка, ще з дитинства він захоплювався колекціонуванням танків, динозаврів, а ось бажання колекціонувати мінікопії пожежних машин з’явилося після того, як вступив до лав пожежної охорони, де працює вже 21 рік. Самим колекціонуванням серйоз...
Політика
Наступного тижня на Закарпаття планує приїхати спікер Верховної Ради Дмитро Разумков.  Покищо точної програми немає, а деталі візиту ще узгоджуюються. Буду знати більше – напишу, Віталій Глагола Це буде вже 4-й візит з Уряду на Закарпаття менше ніж за 2-ва місяці. Двічі з візимо в області побував президент. А 23 квітня з робочим візитом прибули Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, перший заступник Керівника Офісу Президента Сергій Трофімов, головний сані...
Суспільство
Гірська чиста річка - що Ви уявляєте коли чуєте такі слова? Кришталево чисту, прозору воду, здорову флору навколо неї, чисте свіже повітря та красу навколишнього оточення.  Вича – унікальна річка Українських Карпат, у якій водяться червонокнижні риби. Нині річка переповненна сміттям, пише ГО "Сольва-прогрес". Вся різноманітність риб, стала рідшою, а переходити річку без взуття – стало небезпечно через те, що практично все дно усипане битим склом. Сміття ст...