5 рецептів салатів для тих, кому набрид «Олів’є» (ФОТО)

Салат «Олів’є» на новорічному столі – це вже класика. І хоч у кожної господині рецепт цієї страви відрізняється, «Олів’є» уже починати набридати. Крім того, Новий рік припадає на період посту (для православних закарпатців). А ще частина краян – вегани/вегетаріанці. Тож ми в редакції 0312.ua подумали, що кілька цікавих рецептів салатів точно знадобляться нашим читачам. Пісні варіації «Олів’є» та «Шуби» не пропонуємо.

Салат з білих грибів

Білий гриб знайдеться вдома у кожної порядної закарпатської газдині. А якщо не знайдеться, то точно буде, де його позичити. Тож для салату нам знадобиться:

  • 3-4 білі гриби (можна використовувати консервовані, попередньо промивши);
  • 1 пучок листя салату;
  • 180 г тофу;
  • 200г помідорів черрі;
  • 2 ст.л. оливкової олії для заправки;· панірувальні сухарі;
  • лимонний сік, сіль, перець.

Якщо гриби сирі чи заморожені, то їх потрібно добре обсмажити на соняшниковій олії. Консервовані гриби добре промиваємо, аби позбутися присмаку самого маринаду. Тофу нарізаємо шматочками і обвалюємо в сухарях, далі – обсмажуємо у великій кількості олії або кладемо у фритюр. Далі викладаємо тофу і гриби у салатницю, змішуємо з помідорами і листям салата,заправляємо лимонним соком та олією, додаємо спеції.

5 рецептів салатів для тих, кому набрид «Олів’є» (ФОТО), фото-1

Салат з арахісом і авокадо

Якщо ви любите експериментувати і не маєте алергії на арахіс, цей рецепт точно варто взяти до уваги. Існує багато різних салатів із додаванням арахісу; пропонуємо почати з класичного, а далі, якщо сподобається,- експериментуйте на здоров’я!

  • Пів качана червоної капусти;
  • Пів качана білої капусти;
  • 3 стакани арахісу;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 1 столова ложка меду;
  • 1 пучок кінзи;
  • 2 чайні ложки соєвого соусу;
  • 2 огірка;
  • 1 авокадо;
  • кунжутна олія для заправки.

Червону та білу капусту потрібно дрібненько нарізати та змішати разом в одній посудині. Туди ж подрібніть кінзу. Тоненько наріжте огірки та авокадо.

Арахіс почистіть від шкірки і подрібніть його (можна додатково пропекти його у духовці для більш насиченого смаку). Щоб підготувати арахіс для салату, висипте його на рушник і зверху накрийте іншим рушником. Візьміть качалку і з силою пройдіться по ньому - так ви отримаєте не дуже дрібно подроблений арахіс. Перемішайте всі інгредієнти.

Змішайте цукор, мед, кунжутну олію та соєвий соус, і полийте цією сумішшю салат.

5 рецептів салатів для тих, кому набрид «Олів’є» (ФОТО), фото-2

Салат з червоної квасолі

На Закарпатті квасолю люблять, цінують і дуже смакують. Тож, сподіваємося, цей рецепт салату теж припаде вам до душі.

  • 100-150 г квасолі;
  • 1 морква;
  • 2 зубці часнику;
  • 1-2 цукіні
  • 1 цибулина;
  • 100 г цвітної капусти;
  • зелений базилік;
  • сіль, перець.

Квасолю попередньо замочуємо щонайменше на 4, а краще – на 6-8 годин (на ніч). Після цього квасолю потрібно відварити упродовж 1,-1,5 год. Тим часом готуємо овочі: обсмажуємо в олії до напівготовності, додаємо квасолю, ще трохи смажимо, а тоді викладаємо у салатницю і прикрашаємо за бажанням.

5 рецептів салатів для тих, кому набрид «Олів’є» (ФОТО), фото-3

Пряний салат з печених овочів

Запекти овочі можна не лише на мангалі чи грилі, а й у звичайній кухонній духовці. Можливо, аромат буде не той, що при вуличному приготуванні, і без славнозвісного пахучого димку, але вийде не менш цікаво й незвично!

  • 2 баклажани;
  • 1 цибулина;
  • пучок кінзи;
  • 5 помідорів;
  • пів чайної ложки кмину;
  • 2 солодких перці;
  • пучок зеленої цибулі;
  • 3 столові ложки оливкової олії;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1 пучок петрушки;
  • 1 лайм;
  • Пів чайної ложки насіння зіри.

Промиваємо баклажани і перці, обсушуємо їх. Далі відправляємо їх у духовку на 20 хвилин при температурі 200 градусів (баклажани потрібно попередньо проткнути виделкою чи зубочисткою у кількох місцях.

Після цього готові овочі потрібно остудити та очистити. Нарізаємо кубиками помідори та цибульку. Часник подрібнюємо ножиком чи у часникодавці. Зелень промиваємо і дрібно шинкуємо. Нарізаємо кубиками запечені баклажани та перці.

Для заправки салату потрібно обсмажити на сухій розпеченій пательні насіння зіри та кмину. Смажимо недовго, 1 хвилину. Далі в окремій посудині з’єднуємо насіння, лаймовий сік та оливкову олію. Готовим соусом поливаємо наш салат.

5 рецептів салатів для тих, кому набрид «Олів’є» (ФОТО), фото-4

Салат із нутом

Нут – зернобобова культура, ситна і багата на різні корисності. Так, нею можна спокійно замінити ситне м’ясо і не перейматися,що ви занадто швидко зголоднієте.

  • 150 грам сухого нуту (якщо у вас є консервований нут, то можна використовувати його - знадобиться банка обсягом 450 мл);
  • 2 морквини;
  • Пучок листя салату;
  • 150 грам огірків;
  • 50 грам кунжуту для заправки, плюс 2 столові ложки для прикраси;
  • Оливкова чи будь-яка інша рослинна олія;
  • 1 столова ложка лимонного соку;
  • Сіль.

Сухий нут замочуємо у воді на ніч. Потім воду зливаємо. Викладаємо нут в каструлю, заливаємо холодною водою. Доводимо воду до кипіння і варимо нут на середньому вогні без кришки 30-40 хвилин. За 10 хвилин до закінчення варіння можна додати в каструлю сіль. З відвареного нуту зливаємо воду і залишаємо його остигати.

Зелений салат рвемо руками або нарізаємо. Моркву подрібнюємо на терці. Огірок нарізаємо півкільцями. За бажанням можна очистити огірок від шкірки.

Готуємо заправку для салату: подрібнюємо кунжут блендером або у кавомолці. Додаємо до нього лимонний сік і рослинне масло в такій кількості, щоб заправка вийшла рідкуватою. Консистенція – приблизно, як густі вершки.

З’єднуємо нут, натерту моркву, огірки і зелений салат. Додаємо кунжутну заправку. Перемішуємо салат. Посипаємо кунжутним насінням.

5 рецептів салатів для тих, кому набрид «Олів’є» (ФОТО), фото-5

Якщо випробуєте якийсь із рецептів – чекаємо ваших смачних фото !

салат Олів'є новий рік
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
1375 переглядів у травні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати
Коментарі