Гуцульська овеча бриндзя стане першим українським харчовим продуктом із європейським географічним зазначенням

Традиційний овечий сир – гуцульська бриндзя – стане першим вітчизняним харчовим продуктом, що отримає статус географічного зазначення, тобто продукцією, що виробляється на чітко визначеній території з дотриманням встановлених вимог. Детальніше про це дізнавався журналіст "Сайту міста Ужгорода"  на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі.

Гуцульська овеча бриндзя стане першим українським харчовим продуктом із європейським географічним зазначенням , фото-1

Підписавши Угоду про асоціацію, Україна і Європейський Союз зобов'язалися захищати географічні зазначення одне одного. На противагу 3,5 тисячам географічних зазначень у ЄС, Україна працює над своїм «первістком».

«Не треба плутати такі поняття, як торгівельна марка і географічне зазначення. Перше – це засіб ідентифікації, що прив′язаний до конкретного виробника. Географічне зазначення також ідентифікує продукт, однак виключно через прив′язку до певної території. Географічне зазначення вказує на те, що репутація, унікальні властивості, характеристики продукту пов′язані і залежать від даної території. Однак і торгівельна марка, і географічне зазначення є об′єктами права інтелектуальної власності. Водночас, свідоцтво про торгову марку надається на 10 років, а географічне зазначення реєструється назавжди», – пояснив під час прес-конференції національний експерт з маркетингу і комунікацій проекту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» Іван Гайванович.

Продукти із географічним зазначенням є дорожчими і переходять у преміум-сегмент. Водночас, це гарантія якості, сертифікації, контролю виробництва, автентичності і традиційності продукту.

«Впровадження географічного зазначення, зокрема, для гуцульської овечої бриндзі дасть поштовх до збереження традиційного промислу, об′єднання виробників для розвитку своєї справи і колективного брендингу, створення нових робочих місць», – додав Іван Гайванович.

Світу відома вже така продукція із географічним зазначенням, як коньяк, шампанське, баварське пиво, сири пармезан і горгонзола, а також любецький марципан, тенерифський мед, шидловська сливка, сегедська паприка, текіла, моденська шинка, шотландська вовна та інші.

Тепер серед цих всесвітньовідомих продуктів мають з′явитися українські продукти, зокрема, й той, що має безпосереднє відношення до Закарпаття. Гуцульська бриндзя з відповідною брендованою наліпкою про географічне зазначення буде і візитівкою краю, й автентичною родзинкою карпатського високогір′я. У подальшому на реєстрацію географічного зазначення претендують також закарпатське вино і карпатський мед, а також гуцульська коров′яча бриндзя.

Довідково: Гуцульська овеча бриндзя – це столовий сир, не підданий готуванню, вироблений з овечого молока у кількості не менше 80%, із можливістю додавання не більше 20% коров′ячого або козячого молока. Для виробництва сира використовується молоко української гірсько-карпатської вівці (не менше, ніж 80%), яка випасається на високогірних літніх пасовищах – полонинах українських Карпат (Закарпатська область, Богородчанський, Верховинський, Долинський, Косівський, Надвірнянський, Рожнятівський райони, території Яремчанської, Болехівської міських рад Івано-Франківської області, Путильський, Сторожинецький і Вижницький райони Чернівецької області) на висоті не менше 700 метрів над рівнем моря.

гуцульська бриндзя
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
222 перегляди у травні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати
Коментарі