21:34, 4 травня 2019 р.
Громадянин Франції заснував успішну ферму в закарпатському селі (ФОТО)
Француз Орест Дель Соль та його дружина Йолана заснували сімейну ферму у селі Нижнє Селище Хустського району Закарпатської області, пише Agronews. На еко-фермі тримають корів, свиней і кіз. Тут виготовляють натуральну м’ясну продукцію і сири.
Ферму, розташовану у місцині Зелений Гай заснували ще в 2006 році. Тоді тут було пусте поле. Місцеві мешканці, напевне, й гадки не мали, що на цьому пустирі можна робити. Господарі стверджують, що багато чому навчились у місцевого населення.
Засновник ферми, Орест Дель Соль, вже багато років є членом європейської асоціації кооперативів “Лонго Май”. Ця назва походить від давнього провансальського вислову “нехай живе довго”. Сама організація представляє мережу сільськогосподарських комун по всій Європі – кооперативи є у Франції, Швейцарії, Австрії та Німеччині.
“На фермі є близько 40 свиней мішаної породи – велика біла схрещена зі свинками породи ландрас. Ми розводимо їх самостійно. Самців використовуємо виключно своїх. При вигодовуванні поросят не застосовуємо жодних антибіотиків, жодних біодобавок”, – кажуть на фермі.
“Коли надворі тепла погода, свинки постійно перебувають на вулиці. Взимку вони переважно знаходяться в стайні, особливо, коли випадає великий сніг. Якщо ж снігу небагато, то тварин випускаємо на свіже повітря.
Рецепт годівлі простий: пшениця, ячмінь та горох. Для останнього використовуємо траву та “жентицю” (сироватку) з Селиської сироварні, що збудована поруч. Свинкам така годівля до вподоби”, – розповідають господарі.
“Наші свині народжуються, ростуть і житимуть до 16 місячного віку разом із нами. Ми любимо наших тварин, тому для нас важливо, щоб забій тварин проходив безболісно, без крику, на місці проживання”, – кажуть фермери.
На еко-фермі виготовляється натуральна м’ясна продукція. А це ковбаса “Французька”, Селиська салямі, ковбаса домашня гриль, ломбардія, бекон, шинка та інші вироби. А ще ферма пропонує сири з козячого молока, яблучний сік та грибну аджику.
А от виготовлення сиру на фермі забезпечують 20 кіз, в основному альпійської породи, та 2 цапи. Це абсолютно невибаглива порода, легко пристосовується до різних кліматичних умов і кормів. Взимку вони обростають густим пухом, який до весни линяє, що й дозволяє їм прекрасно витримувати суворі зими.
І всі ці продукти натуральні, якісні та поживні – на еко-фермі тварини не утримуються в традиційний спосіб, а живуть серед природи. Вони вільно пасуться на екологічно чистих пасовищах, п’ють якісну воду, дихають чистим повітрям.
“Природа для нас — це простір нашого повсякденного перебування, це наш дім. Ми любимо її, прислухаємось до неї. Ми з нею прагнемо жити гармонійно. До природи ми ставимось як до себе, з повагою”, – каже фермер.
Для всіх бажаючих покуштувати чудові продукти, які виробляються на еко-фермі проводять екскурсії, в ході яких можна також оглянути ферму і помилуватися чудовими краєвидами навколишньої природи.
Читайте також: В Ужгороді відбувся фінал акції «Серце до серця»
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
live comments feed...