• Головна
  • Закарпатським ґаздиням на замітку: рецепти найсмачнішої паски (ФОТО)
22:02, 25 квітня 2019 р.

Закарпатським ґаздиням на замітку: рецепти найсмачнішої паски (ФОТО)

Щороку напередоднi Великодня закарпатськi господинi стоять перед важким вибором: спекти паску самостiйно чи купити її у магазинi. Дедалi частiше великоднiй хлiб купують. Однак є ґаздинi, якi завжди випiкають паску вдома.

РезÑлÑÑÐ°Ñ Ð¿Ð¾ÑÑÐºÑ Ð·Ð¾Ð±ÑÐ°Ð¶ÐµÐ½Ñ Ð·Ð° запиÑом "паÑÑа"

РезÑлÑÑÐ°Ñ Ð¿Ð¾ÑÑÐºÑ Ð·Ð¾Ð±ÑÐ°Ð¶ÐµÐ½Ñ Ð·Ð° запиÑом "паÑÑа"

Кажуть, пекти її треба у Чистий четвер або в суботу. То того ж, випiкати паску можна тiльки тодi, коли ви вже навели лад у домi. Але пам’ятайте, що пекти великоднiй хлiб не можна у п’ятницю, бо це вважається великим грiхом.

Закарпатськi ґаздинi кажуть, що перед тим, як почати процес приготування тiста для паски, слiд закрити вiкна i дверi, аби не було протягiв. Також зазначають, що паски люблять тишу. Але перед приготуванням головного символу Великодня обов’язково треба помолитися.

Є декiлька рiзновидiв великоднього хлiба: паска звичайна, паска заварна, паска на вершках, паска з цукатами, паска з цукровою глазур’ю, паска з апельсиновою цедрою та, навiть, паска шоколадна. 

Пропонуємо рецепт однiєї з найнетрадицiйнiших пасок – шоколадно-лимонну. Для того, аби приготувати 1 таку паску, знадобиться:

–  2,5 склянки борошна;

– 2 пакетики сухих дрiжджiв;

– 8 яєць;

– 1 склянка цукру;

– 1 склянка подрiбненого мигдалю;

– 1 плитка гiркого шоколаду;

– 0,5 склянки рому або коньяку;

– 0,5 склянки червоного сухого вина;

– 2 ст. л. вершкового масла;

– 0,5 склянки апельсинових цукатiв;

– 1 лимон;

– 0,5 ч. л. меленої корицi;

– 0,5 ч. л. меленої гвоздики.

Для глазурi потрiбно:

– 3 ст. л. порошку какао;

– 3 яєчнi бiлки;

Перше, що треба зробити, це приготувати всі необхідні інгредієнти:

Перше, що потрiбно зробити, – розвести дрiжджi в теплiй водi (приблизно 1 склянка), додати борошно, замiсити тiсто i поставити на 2 години в тепле мiсце. Коли тiсто пiднiметься, ще раз ретельно вимiсити. Бiлки вiдокремити вiд жовткiв. Бiлки збити, а жовтки розтерти з цукром. Шоколад натерти на дрiбнiй тертцi. Вiджати сiк лимона.

Далi треба додати у тiсто жовтки з цукром, мигдаль, шоколадну крихту, вино, ром, лимонний сiк, апельсиновi цукати, корицю, гвоздику i ретельно перемiшати. Ввести збитi бiлки.

Форму для випiчки (для кексу або алюмiнiєва каструлю) необхiдно змастити вершковим маслом, викласти тiсто (важливо, щоб тiсто не доходило до країв посуду, адже паска пiднiметься), поставити в розiгрiту духовку (160 градусiв) i випiкати 60-90 хвилин.

Закарпатським ґаздиням на замітку: рецепти найсмачнішої паски (ФОТО), фото-2

Аби приготувати глазур потрiбно збити мiксером до мiцної пiни охолодженi бiлки, додати цукор i какао. Це все треба ретельно перемiшати. Готову паску варто змастити глазур’ю.

Така шоколадно-лимонна паска прикрасить кожен кошик. Особливо вона сподобається дiтям.

Однак, не варто забувати про традицiйний великоднiй хлiб, який повинен бути на кожному закарпатському столi. Саме таку паску iнтернет-видання «PMG.ua» вирiшило спекти i подiлитися цим рецептом iз читачами.

Перше, що треба зробити, це приготувати всi необхiднi iнгредiєнти:

– 3 кг. борошна;

– 4-5 жовткiв;

– 30-40 г. дрiжджiв;

– 30-40 г. солi

– 2,5 л. молока

– 150 г. цукру.

Спочатку потрiбно добре перемiшати всi iнгредiєнти. Далi поступово доливати 250 г. розтопленого маргарину.

Закарпатським ґаздиням на замітку: рецепти найсмачнішої паски (ФОТО), фото-3

Пiсля цього сумiш знову треба перемiшати i залишити тiсто на 2 години у теплому мiсцi, щоб воно викисло. За цей час можна зайнятися iншими великоднiми приготуваннями: зробити писанки чи натерти хрiн.

Закарпатським ґаздиням на замітку: рецепти найсмачнішої паски (ФОТО), фото-4

Через 2 години розливаємо тiсто у форми, в яких запiкається паска, i залишаємо ще на 1 годину в теплi, аби воно пiднялося.

Закарпатським ґаздиням на замітку: рецепти найсмачнішої паски (ФОТО), фото-5

Пiсля цього, треба добре розiгрiти духовку i поставити паску випiкатися. Готову до випiчки паску можна змастити яйцем, збитим з 1 ст. ложкою води, i маслом. Пектиметься вона 1 годину при температурi 180 градусiв. 

РезÑлÑÑÐ°Ñ Ð¿Ð¾ÑÑÐºÑ Ð·Ð¾Ð±ÑÐ°Ð¶ÐµÐ½Ñ Ð·Ð° запиÑом "паÑÑа"

РезÑлÑÑÐ°Ñ Ð¿Ð¾ÑÑÐºÑ Ð·Ð¾Ð±ÑÐ°Ð¶ÐµÐ½Ñ Ð·Ð° запиÑом "паÑÑа"

Зазначимо, що у 2018 за солодкий хлiбчик просили 30 гривень, а зараз – 37. А от вартiсть здоби залишилася на рiвнi минулого року – за 350 грам просять близько 20 гривень. Вибiр пасок на ринках краю та в магазинах цього року чималий. Є рiзнi види як солодкого, так i здобного хлiбу.

Та яку б паску ви не обрали, пам’ятайте, що приступати до її випiкання можна лише пiсля сповiдi, адже у народi кажуть, що у грiшникiв паски можуть потрiскати. Але є й iнша прикмета – «Трiснута паска до багатства».  Якою б не вийшла ваша паска, вона все одно буде найсмачнiшою, бо приготована власноруч та освячена у такий свiтлий день. До того ж, iснує таке повiр’я: «Якщо спробувати в день Пасхи дванадцять пасок, то здiйсниться будь-яке бажання i людинi увесь рiк щаститиме».

Джерело

Читайте також: Чистий четвер 2019: що можна і не можна робити – традиції у свято

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Закарпаття #пасха #традиції
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...