У Держспоживслужбі Закарпаття попередили про небезпеку ранніх овочів та фруктів (ФОТО)

Першi молодi овочi вже з’явились на прилавках. Купуючи їх, ми отримуємо веснянi вiтамiни. Однак не слiд забувати  про нiтрати. У раннiх овочах часто буває завищений рiвень цих речовин. Як вiдомо, нiтрати застосовують для прискорення росту й дозрiвання рослин, однак несвiдоме використання призводить до їх надмiрного накопичення в овочах, а також забруднення ґрунтових вод.

Увага! ÐебезпеÑÐ½Ñ Ð½ÑÑÑаÑи â Ñ ÑаннÑÑ Ð¾Ð²Ð¾ÑÐ°Ñ Ñа ÑÑÑкÑаÑ
Увага! ÐебезпеÑÐ½Ñ Ð½ÑÑÑаÑи â Ñ ÑаннÑÑ Ð¾Ð²Ð¾ÑÐ°Ñ Ñа ÑÑÑкÑаÑ

Небезпека споживання продуктiв харчування та води iз завищеним вмiстом нiтратiв полягає у тому, що нiтрати в органiзмi вiдновлюються до нiтритiв, якi перетворюють гемоглобiн у метгемоглобiн, що не здатний переносити кисень до клiтин i тканин. Як наслiдок, може розвитися кисневе голодування органiзму. Особливо шкiдливi овочi та вода, забрудненi нiтратами, для дiтей, вагiтних жiнок, чутливими є також особи похилого вiку, хворi на анемiю, дихальну та серцево-судинну системи.

З метою запобiгання негативному впливу нiтратiв на здоров’я та запобiгання виникненню отруєнь i захворювань, пов’язаних з нiтратною iнтоксикацiєю, радимо дотримуватись простих правил.

Не варто купувати   овочi та фрукти «з рук» або на стихiйних ринках, краще придбати їх лише в мiсцях офiцiйної торгiвлi, де проводиться дослiдження овочевої продукцiї на вмiст нiтратiв. На ринку продавець повинен мати експертний висновок лабораторiї iз зазначеним рiвнем нiтратiв в продуктах. У магазинах на кожну партiю овочевої продукцiї повинен бути документ, який засвiдчує його безпечнiсть. Тому вимагайте такi документи в продавцiв;

Купуючи сезоннi овочi, ви повиннi  знати, що деякi з овочiв вбирають у себе нiтрати бiльше. Серед них, зокрема, буряк, редиска, салат, шпинат, молода капуста, кабачки, морква, огiрки, крiп. З ними треба бути особливо обережним;

Не давайте першi раннi овочi та ягоди дiтям, бо чим  молодша дитина, тим важчими будуть наслiдки отруєння;

Зберiгайте овочi протягом короткого часу i бажано у прохолодному темному мiстi, а ще краще в холодильнику, тому що при температурi +2°С перетворення нiтратiв у нiтрити не вiдбувається;

Потрiбно вмiти правильно оглядати продукти, щоб не купити пошкоджених та розрiзаних, i знати, якими насправдi мають бути свiжi, здоровi овочi. Так, свiжi, здоровi огiрки –  темно-зеленi плоди, мають  тверду шкiрку. Редиска має бути без жовтих чи iнших плям, а зелень – темно-зеленого кольору, з не зiм’ятими, витягнутими листочками. Прослiдкуйте, щоб свiжа капуста була легкою, але твердою, її верхнi листочки блискучими та соковитими, а не облiзлими та сухими. Унаслiдок вмiсту високої дози нiтратiв один овоч може вирости дуже великим, а iнший, навпаки, «згорiти» через перегодовування i виглядати трохи меншим вiд своїх звичайних родичiв. Тому вибирайте плоди середнiх розмiрiв;

Перед споживанням потрiбно ретельно мити овочi та фрукти пiд проточною водою, а ще краще вимочити їх. Вода справдi зменшує кiлькiсть нiтратiв.  Аби зменшити на 25 - 30% вмiст нiтратiв у раннiй капустi, досить потримати її у водi  протягом години;

Надлишковий вмiст нiтратiв суттєво можна знизити, провiвши первину обробку рослинних продуктiв, адже в одних частинах рослини накопичується бiльше нiтратiв, нiж в iнших. Наприклад, у стеблах кропу i петрушки значно бiльше нiтратiв, нiж у листках. В огiрка та кабачка найбiльше накопичується хiмiї бiля плодонiжки та у шкiрцi, тому шкiрку треба чистити. У капустi – на верхнiх листочках, у редисцi – бiля кiнчика знизу, у салатi та зеленiй цибулi – бiля корiнця, а у перця, баклажана та помiдора – бiля плодонiжки. Картопля найбiльше накопичує нiтратiв у шкiрцi, а морква – у верхнiй та нижнiй частинi. Тому саме цi мiсця потрiбно зрiзати;

Первинна кулiнарна обробка овочiв (бланшування, вiдварювання, тушкування) – дозволить зменшити вмiст нiтратiв на 20-30%. Водночас нiтрати втрачаються пiд час варiння овочiв - вони переходять у воду. Проте цей вiдвар треба вилити!

Не рекомендується вживати воду з невiдомих джерел та колодязiв. Для приготування їжi та пиття краще використовувати чисту воду з централiзованого водопроводу або бутильовану;

Можна вживати аскорбiнову кислоту (вiтамiн С), ретинол (вiт. А, альфа-токоферол), вiт. Є, танiн, цистеїн, якi здатнi послабити негативний вплив нiтратiв на органiзм людини.

Слiд пам’ятати, що забрудненi нiтратами овочi та вода ззовнi такi ж, як i звичайнi – без запаху i видимих домiшок, подiбним  смаком. Пiклуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Йдеться на сайтi Головного управлiння Держпродспоживслужби i Закарпатськiй областi

Читайте також: Вiд рафтингу до кiнних походiв: туризмознавцi склали топ-сто iдей, де влiтку на Закарпаттi можна вiдпочити

Закарпаття продукти небезпека
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
389 переглядів в лютому
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі