Що закарпатцям обов'язково варто зробити в Прощену неділю

10 березня 2019 року православні християни відзначають "Прощену неділю". Прощена неділя означає останній день Масляної.

Масляний тиждень передує Великому посту. Нагадаємо, що цього року Масляний тиждень почався 4 березня і закінчується 10 березня, пише УНІАН.

Прощена неділя - це день, в який потрібно відпустити всі образи, налагодити стосунки з рідними, друзями і знайомими, колегами, сусідами та іншими людьми. Необхідно залагодити всі конфлікти.

При чому першими повинні зробити цей крок дорослі: батьки попросити вибачення у дітей, учитель - учнів, начальник - у підлеглих. В цей день після вечірнього богослужіння в храмах здійснюється особливий чин прощення, коли священнослужителі та парафіяни просять один в одного прощення, щоб увійти у Великий піст із чистим серцем, примирившись з усіма ближніми. У цей день добре сповідатися, якщо ви відчуваєте таку потребу.

У церквах у Прощену неділю проводяться читання Євангелія про Великий пост, прощення гріхів та очищення душі і тіла. В цей день не можна лихословити, займатися важкою фізичною працею і земельними роботами. При цьому варто балувати себе смаколиками, адже вже 11 березня настане перший день Великого 48-денного посту перед Великоднем.

За традицією варто зібратися за столом всією родиною. А якщо після святкування на столі недоїденими залишилися млинці, то чекати в сім'ї поповнення.

Після вечері зі столу не прибирають, а накривають його білою скатертиною, потім овчиною, щоб в домі був достаток. Залишками їжі обов'язково пригощають тварин і птахів.

Історія і традиції

Прощену неділю пов'язують з вигнанням Адама і Єви з раю. У цей день прийнято після літургії читати Євангеліє в церкві з частиною з Нагірної Проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім, інакше Господь не пробачить.

Це останній день перед Великим постом, який повинен підготувати християнина до головного свята – Великодня. Можна їсти м'ясо, сир, яйця та інше перед постом.

Так як Прощання неділі – це кінець Масляної, тим, хто святкував, зазвичай веселилися від душі. Спалювали опудало – з традицій древніх слов'ян. Гуляли, святкували, їли. Тому в цей день прийнято, навіть якщо в інші дні святкового тижня ви не їли млинці, пекти і від душі вживати ці ласощі.

У цей день зустрічаються два свята: православне і язичницьке. Обидва в наш час мають велике значення.

Чого не можна робити в Прощену неділю

У Прощену неділю не можна вживати алкоголь, сваритися, лихословити і важко працювати. Це головні пункти. Церковники також проти спалювання опудала, хоча це язичницька традиція, яка до цього дня уживається з християнством.

Варто відмовитися прання, шиття і прибирання, а також від інших важких домашніх справу. Все це краще зробити заздалегідь, щоб до свята не мати на плечах вантаж роботи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
175 переглядів в березні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі