• Головна
  • Закарпатські винороби розповіли, як "зимують" виноградники (ФОТО)
17:20, 7 січня 2019 р.

Закарпатські винороби розповіли, як "зимують" виноградники (ФОТО)

12 мiсяцiв на рiк. Саме стiльки працює виноградар, який переживає за врожай i майбутнє вино.

Виноградарство – праця, яка не має канiкулiв, – каже завiдувач виробництвом провiдної виноробнi Закарпаття Тiбор Годор, й розповiдає, що ж зараз робиться на схилах, засаджених благородними лозами.

Так, виноград не дає вiдпочинку виноградарю i взимку! i в зимовi холоди й у перiод, коли люди вiдходять вiд одних свят i готуються до iнших, робота теж кипить! Саме зараз на виноградниках Шато Чизай триває зимова обрiзка лози.

Навіть січень – не канікули. Що зараз відбувається на закарпатських виноградниках? (ФОТО) (виноград)

«Почали у серединi грудня, пiсля перших заморозкiв. Обрiзаємо кущi залежно вiд того, яке навантаження плануємо дати лозам конкретного сорту винограду. Саме цим керуємося, вирiшуючи, скiльки бруньок лишати на гiлцi – щоби не давати перевантаження кущу. Адже чим меншим є врожай з куща винограду, тим кращою, цiннiшою є кожна ягода. Це – європейська практика, i це принцип, який ми застосовуємо на виноробнi. Адже лоза може народити i 5, i навiть бiльше кiлограмiв ягiд з одного куща. Нiби здається: можна зробити бiльше вина! Але його якiсть буде нижча, нiж при обмеженнi навантаження i врожайностi. Для нас якiсть – головне!», – розповiдає виноградар i винороб пан Тiбор.

У сiчнi, у перiод новорiчно-рiздвяних свят, на Малiй Горi бiля Берегова працюють з виноградом Пiно Нуар, на iршавщинi  –  з сортом Фурмiнт, та кiлькома видами лоз на Мукачiвщинi. За змiну один робiтник обрiзає близько  350 кущiв лози.

Беручись за роботи на виноградниках, виноградарi компанiї враховують усi фактори: розташування масивiв лози, особливостi ґрунту, прогноз погоди й – сорти винограду.

Навіть січень – не канікули. Що зараз відбувається на закарпатських виноградниках? (ФОТО) (виноград 1)

Разом з консультантами компанiї з Угорщини, зокрема, представниками легендарного регiону Токай, виноградарi розробляють план для кожного квадрату виноградникiв. План передбачає конкретнi задачi для кожного сезону: це i пiдживлення ґрунту для лози, захист рослин, обрiзка, тощо. Новi способи роботи з лозами уже показали добрi результати в сезонi-2018. Кажуть, є всi пiдстави очiкувати: вина цього врожаю, якi вже закладенi на витримку, мають всi шанси добре здивувати споживачiв, та й самих авторiв! 

Зараз триває робота, наслiдки якої побачимо тiльки наступного сезону. Пан Тiбор розповiдає: найсильнiше обрiзають, тобто, найбiльше обмежують лозу для червоних сортiв, як от Каберне, Мерло, Пiно Нуар. Закарпаття – край бiлих вин, а щоби виготовити iдеальнi червонi, треба ще бiльше працi, слiд застосовувати технологiї, наприклад, обмежувати врожайнiсть куща. «Чим менше навантаження – тим краща якiсть ягiд, у тому числi цукристiсть, насиченiсть смаком», – наголошує пан Тiбор. На цi сорти виноградарi компанiї  розраховують врожайнiсть у 2 – 2,5 кг ягiд з куща. Уплинути можна буде i прибиранням молодих грон навеснi.

Навіть січень – не канікули. Що зараз відбувається на закарпатських виноградниках? (ФОТО) (виноград 2)

Виноградар i винороб пан Тiбор зiзнається: любить працювати також з сортом Черсегi. Вишуканий бiлий – мiсцева «родзинка». Черсегi отримали схрещенням сортiв Трамiнер i iршаї Олiвер, у Європi вiн росте в Австрiї i Угорщинi. Та дуже гарно прижився на закарпатському теруарi, радує й власне врожаєм, а й якiстю ягiд. Вино Черсегi славиться витонченим i збалансованим букетом iз нотами квiтiв та прянощiв. Але щоби благородний виноград вiддав усе найкраще вину – слiд добре попрацювати протягом усього року.

Те, якими будуть ягоди i потiм вино – залежить вiд природних умов, особливостей теруару, погоди, самої лози, а також, звiсно, труду виноградарiв i виноробiв.

«Наша задача – зробити все iдеально, для того, аби мати шанс отримати хороший врожай, з якого зробимо хороше вино. Вкладаємо максимум знань, роботи i любовi. Далi вже своє слово кажуть природа, Бог», – говорить Тiбор Годор.

Фахiвцi розповiдають: зимова обрiзка винограду запобiгає й тому, щоби лоза прокинулася навеснi передчасно. «Увiмкнутися» ранiше для винограду небезпечно, адже на Закарпаттi веснянi заморозки – не рiдкiсть. Сам процес зимової «стрижки» винограду роблять так, щоби кущу та його врожайним перспективам не зашкодив «плач лози». Це те, що вiдбувається навеснi й – уже iнша iсторiя…

Джерело: Шато Чизай

Читайте також: В Ужгородi стартує фестивальний сезон-2019: Перше свято у мiстi - фестиваль Василя

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Зима #виноградники #вино
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...