
09:26, 22 грудня 2018 р.
Золота нагорода за солодку "Сирену". Закарпатець переміг на кубку світу з кулінарії (ФОТО)
Тридцятирiчний Дмитро Пуга живе в селi Худльово на Ужгородщинi, але як кондитер «засвiтився» далеко за межами нашого краю. Найсвiжiший його трофей – золота нагорода в Кубку свiту по кулiнарiї «Villeroy et Boch Culinary World Cup / Expogast 2018», який проходив 24 – 28 листопада в Люксембурзi.
У Києвi представив 4 роботи – i всi виграли!
Дмитро зiзнається, що з дитинства запах цибулi, яка тушкується, був для нього чимось дуже приємним. i хоч сам готувати не брався, хiба картоплю любив посмажити, але до 9-го класу точно визначився: хоче стати кулiнаром, як мама й бабуся. Збирався пiти по їхнiх стопах, проте потiм таки звернув на трохи iншу стежку. Бо в Ужгородському кулiнарному училищi вже пiд час першої практики захопився кондитерським напрямом. На запитання «чому?» пояснює: тут можна бiльше дати волю фантазiї, висловити власну особистiсть. i пiшло-поїхало…

Дмитро каже: "Витрати для удосконалення себе як кондитера потрiбнi немалi – iнгредiєнти дорогi. Бiльшiсть купую в наших супермаркетах, але якiснi барвники, якiсь елементи доводиться замовляти по iнтернету, часом навiть iз-за кордону. Рецепти беру класичнi, а потiм вношу в них щось своє. Вмiю працювати з шоколадом, марципанами, мастикою, карамеллю…Я акцентуюся на святкових i весiльних тортах: квiти, лiпка, декорування. Оздоблення, звiсно, залежить вiд уподобань замовника й швидкоплинної моди. Зараз, скажiмо, популярнi торти, прикрашенi кремом, безе, пряниками".
Щодо конкурсiв, то на столичний рiвень Дмитро Пуга вийшов у 2016-му. Тодi на мiжнародному «BestCookFest» у Києвi представив 4 свої роботи в рiзних номiнацiях i отримав по двi золотi й срiбнi нагороди. Заодно вiдкрив для себе, що йому непогано вдається малювати. Доти, до речi, й не пiдозрював, що має такi здiбностi. Пiсля цього успiшного виступу мiй спiврозмовник поповнив ряди «Українського кулiнарного союзу» вiд Київського торговельно-економiчного унiверситету. Потiм у 2017-му був конкурс у Чернiвцях – там уперше злiпив бюст дiвчини з солодких iнгредiєнтiв. Цьогорiч у жовтнi вдруге долучився до «BestCookFest» – i знову не залишився без призового мiсця. А вже за згаданими результатами пройшов вiдбiр i потрапив на Кубок свiту по кулiнарiї у Люксембурзi, котрий вiдбувається лише раз на 4 роки.
Виступаючи там, Дмитро обрав анатомiчну лiпку в номiнацiї «вироби з мастики» (загалом їх було дуже багато). В iндивiдуальних змаганнях зiбралося 213 учасникiв iз 70 країн свiту, в тому числi й 5 українцiв. i вони отримали 3 золотi нагороди (одна з них – за нашим земляком!) та по срiбнiй i бронзовiй.
Переможець розповiдає: Моя робота «Сирена. Скарби моря» важила понад 25 кг, її висота – бiльше метра. Всерединi були повнiстю їстiвнi iнгредiєнти –«солодкий рис» iз зефiром. А от кулiнари все готували насвiжо в Люксембурзi. Частину продуктiв для цього з дому привозили, дещо там докуповували – на м’яснi й молочнi продукти потрiбнi були сертифiкати.
Я знав, що це буде зовсiм iнший рiвень, нiж у нас в Українi, але мене по-справжньому захопили роботи колег iз Китаю, В’єтнаму, Японiї. Карвiнг, вирiзка по овочах у них на дуже високому рiвнi. Так само вироби з мастики були просто фантастичнi. Та й узагалi цiкаво поспiлкуватися зi справжнiми майстрами кулiнарної справи, побачити їхнi творiння й переконатися, що нема межi досконалостi в нашiй сферi.
Джерело: novzak.uz.ua
Читайте також: Перевершила свого вчителя. Закарпатська школярка стала переможницею радiодиктанту єдностi
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
live comments feed...