"Тихе полювання" на Закарпатті: як гриби впливають на здоров'я людини

Відома лікарка-дієтолог, родом із Закарпаття, Оксана Скиталінська розповіла про те, як гриби впливають на здоров'я людини:

Про користь грибів і чому їх потрібно їсти. Ви ніколи не задумувалися, як в природі все надзвичайно геніально влаштовано, щоб людина в різні пори року, була здоровою та вижила? Наприклад, сезонні овочі, фрукти, ягоди, горіхи, гриби - все в свій час дає плоди, компонентів яких організм потребує саме в цей час року.

Сьогодні мова про гриби, про їхню користь.

Почитавши інтернет, може скластися враження, що гриби - це лише клітковина, і рослинний білок, який вкрай погано засвоюється і толку з грибів мало. Але це не так.

Гриби корисні для імунної системи. Гриби цінні для імунної системи, особливо для тих, хто страждає на різні види алергій. Так, це не зовсім добре, коли імунна система реагує на пилок або пилюку, але це також означає, що з таким же завзяттям імунна система накидатиметься і на різні види пухлин.

Гриби містять унікальні речовини - міконутрієнти, які природнім чином зміцнюють наш імунітет, сприяючи виробленню антитіл. Був проведений цікавий експеримент: дві групи людей харчувалися однаково, лише люди з однієї групи ще додатково з'їдали чашку варених шампіньйонів. Вже через тиждень в них на 50% збільшився рівень імуноглобулінів IgA, а потім тримався ще тиждень.

Гриби мають протизапальні властивості. Особливо вони виражені в лісових грибах, але навіть звичайні шампіньйони також мають ці властивості, тому гриби бажано вживати регулярно, хоча б раз в тиждень.

Захищають від старіння та хвороб. А ще гриби містять надзвичайно цінну амінокислоту, яка називається ерготіонеїном. Коли ми їмо гриби, ерготіонеїн переноситься спеціальними білками до тих місць в організмі, які найбільше потерпають від оксидантного стресу - кришталика ока, кісткового мозку, захищаючи їх від руйнування. Вчені навіть вважають ерготіонеїн цитопротектором, тобто речовиною, яка захищає клітини. Мезанізм дії ерготіонеїну - захист ДНК мітохондрій - найдрібніших утворень в клітині, які виробляють енергію та вільні радикали і страшенно чутливі до ушкоджень (забруднення, тривалий стрес, інтоксикація і тд). На відміну від всіх антиоксидантів, ерготіонеїн може проникати через мембрану мітохондрій.

А ще гриби корисні для профілактики атеросклерозу, жирового гепатозу (ожиріння печінки) і ожирінні взагалі.

Ерготіонеїн є в різних грибах і що важливо, стійкий до нагрівання, на відміну від іншої токсичної речовини, яка при варінні грибів руйнується - агаритину, а при сушінні - не руйнується, тому попередньо треба сушені гриби замочити та проварити.

Як готувати гриби?Не смажте, лише відваріть. Можна поєднувати практично з усіма стравами: кашами, овочами, яйцями. Гриби - це рослинний білок, який краще засвоюється, якщо гриби максимально подрібнити - зробити крем-суп або грибний паштет. А ще гриби вкрай низькокалорійні, але містять клітковину, тому добре насичують і незамінні при схудненні. Тому їжте гриби, збирайте їх і насолоджуйтеся надзвичайною порою року!

Повідомляє prozak.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
114 переглядів у квітні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі