Запрацювала «Перша Закарпатська Паленчарня»: на Закарпатті офіційно вироблятимуть "самогон" (ФОТО)
Через 27 років з Дня Незалежності України на території Закарпаття офіційно запрацювало виробництво традиційної карпатської паленки.
Про це повідомив туризмознавець Федір Шандор у соцмережі.
Для багатого на садові культури закарпатського регіону, фруктові дистиляти - це частина культурної традиції. Ідея легалізувати цю традицію і здолати якісний фруктовий дестилят прийшла члену правління Асоціації виноробів Закарпаття Віктору Феєру.
До речі для європейських країн це традиційний напрям у виробництві напоїв, тому виробники обладнання пропонують великий вибір найрізноманітніших варіантів: від парового, газового, електричного до обладнання на дровах. Закарпатські виробники зупинилися на суміщеному варіанті: дрова плюс електрику. Спочатку процес запускається на дровах, а коли температура мезги досягає необхідної для кипіння спирту, включаються електричні тени і варіння триває в автоматичному режимі, що дуже ефективно для отримання якісного дистиляту. Устаткування вибрали чеського виробника KOVODĚL Janča - це один з кращих виробників на Європейському ринку.
Для виробництва та отримання високоякісних фруктових дистилятів необхідно жорстко дотримуватися кількох правил:
- якісна сировина (а ніяк все те, що впало в саду),
- якісне обладнання,
- якісна вода,
- підготовлений персонал.
Головний дистилятор виробництва пройшов навчання в Словацькому аграрному університеті в Нітрі, де отримав сертифікат, що дозволяє займатися виробництвом дистилятів і навчати персонал за місцем, також укладено домовленість з «Посольство палінкарів Угорщини» («Magyar Pálinka Nagykővetség»), які протестували виробництво і провели навчання персоналу підприємства по всіх етапах виробництва дистилятів.
На даний момент планується виробництво восьми видів дистилятів: сливового, яблучного, черешневого, грушевого, айвового, абрикосового, виноградного і фруктового (купаж з різних видів фруктових дистилятів).
Підприємство оснащене власною лабораторією для відстеження всіх якісних показників і проведення необхідних аналізів. Завдяки сучасно обладнаній лабораторії, можна забезпечити відповідність органолептичних та фізико-хімічних показників ношой продукції, вимогам державних стандартів України та нормативної документації підприємства, щоб споживач отримував якісний і смачний продукт.
Також укладені попередні договори з фермерами та власниками промислових садів в області. Яким, в свою чергу, вигідна поява в регіоні переробного підприємства, яке готове стабільно викуповувати продукцію.
Раніше дистилятів-паленок нижче 50 градусів просто не було. Тепер вся Європа опускається на 37-40 градусів. Хтось відмовляється від високого градуса через більш високих податків, хтось просто переконаний, що чим нижче градус, тим м'якше і приємніше смак напою, є і багато прихильників дистилятів з високою міцністю.
Закарпатські сливові дистиляти будуть випускатися з міцністю 52, решта - по 45. Далі, в процесі роботи, буде вивчатися запит ринку і коректуватися лінійка і міцність напоїв під нього.
Обсяги виробництва на новоствореному заводі дистилятів будуть залежати від кількості сировини і потреб ринку. При 8-годинний робочий день, завод зможе виробляти до 1000 літрів фруктових дистилятів на добу.
Закарпатські дистиляти будуть виходити в люди під торговою маркою «Палиночка».
Історія показала, що якісна традиційна закарпатська паленка викликає інтерес не тільки у жителів і туристів Закарпаття а й серед споживачів всієї України!