Вегетаріанство: це здорово чи модно?

Вегетаріанство - спосіб життя, яке передбачає відмову від споживання м’яса та м’ясних продуктів, включаючи м’ясо крупної рогатої худоби, птиці, риби та/або плоть будь-якої іншої тварини. Цей режим харчування поступово набирає великої популярності у всьому світі.

Послідовники суворого вегетаріанства (веганства), повністю відмовляються від використання всіх продуктів тваринного походження як в харчуванні (молоко тварин, яйця), так і в побуті (хутро, шкіра і т. п.). 

Молочні продукти і яйця ігноруються лише частиною вегетаріанців. Неоднозначне ставлення вегетаріанців і до меду, його споживають незавжди та не всі вегетаріанці.

Окрім суворого вегетаріанства (веганства), існують ще такі основні форми:

Форма вегетаріанства

Продукти, які можна споживати

Продукти, споживання яких уникається

ПескетаріанствоЇжа рослинного походження, риба, яйця, молоко та продукти із ньогоМ’ясо та продукти його переробки
ОволактовегетаріанствоЇжа рослинного походження, яйця, молоко та продукти із ньогоМ’ясо, риба (включаючи інших морських тварин) та похідні продукти
ЛактовегетаріанствоЇжа рослинного походження, молоко та продукти із ньогоМ’ясо, риба (включаючи інших морських тварин), яйця та похідні продукти
ОвовегетаріанствоЇжа рослинного походження, яйцяМ’ясо, риба (включаючи інших морських тварин), молоко та похідні продукти

Сучасні дієтологи вітають несуворі види вегетаріанства, розцінюючи їх як золоту середину між раціональним (здоровим) і нетрадиційним харчуванням. Люди, що практикують такі дієти і пропагують їх в життя, працездатні, прекрасно себе почувають і довго живуть. Всі поживні компоненти необхідні для того, щоб мати добре здоров’я, присутні у вегетаріанській їжі.

Багато людей вибрали вегетаріанство через етичні міркування без жодних знань, і незважаючи на це, досвід показує, що в них в середньому було менше проблем зі здоров’ям, ніж у всеядних.

Звичайно, при доброму знанні дієтології, потенційні переваги для здоров’я могли б бути ще більшими.

Чи є переваги у вегетаріанської дієти?

1. Вегетаріанська дієта допомагає боротися із зайвою вагою, оскільки рослинна їжа містить менше калорій і жирів. Такий раціон навіть при значному обсязі споживаних продуктів має невисоку енергетичну цінність і обумовлює відчуття насичення, що дозволяє не набирати зайвих кілограмів ваги.

2. Вегетаріанські дієти містять велику кількість рослинної клітковини, що стимулює перистальтику кишечника і сприяє регулярному його спорожненню при хронічних атонічних запорах. Рослинна їжа позитивно впливає на мікрофлору кишечника.

3. Овочі та фрукти виводять з організму шлаки і токсини, активізують захисні сили організму, нормалізують обмін речовин. Вегетаріанці майже не страждають від серцево-судинних захворювань, гіпертонії, діабету. Овочі містять у великій кількості фітонциди - речовини, що згубно діють на хвороботворні бактерії і пригнічують процеси гниття в кишечнику. Овочева їжа попереджає розвиток атеросклерозу.

4. В овочах і фруктах міститься багато вітамінів і мікроелементів, у тому числі, калію і магнію, тобто речовин, яких вкрай потребує організм сучасної людини.

5. Для приготування овочевих страв використовується менше солі, яка у великих кількостях шкідлива для здоров'я.

6. Рослинна їжа містить багато корисних вуглеводів, жирних кислот омеги-6, клітковини, каротиноїдів, фолієвої кислоти, вітаміна C, вітаміна E, калія і магнія, які є хорошим джерелом енергії для організму. Тому вегетаріанці енергійні і серед них більше довгожителів.

7. Вегетаріанці впевнені, що, відмовившись від м'яса, людина отримує не тільки здоров'я, але і душевний спокій. Їх гасло "Ми нікого не вбили" підвищує самооцінку, піднімає особистість на вищий щабель розвитку.

8. Через помірний вміст насичених жирних кислот, холестерину і тваринного білка більш рідкісне поширення таких захворювань і недуг, як ішемічна (коронарна) хвороба серця, ожиріння (надмірна вага), гіпертонія (підвищений тиск), підвищений рівень холестерину в крові, діабет 2-го типу, апендицит вимагає хірургічного втручання, деяких видів раку.

А чи є недоліки спитаєте Ви?

Вегетаріанство це та ж дієта, просто рослинна. І звісно, як і кожна дієта, має недоліки та застереження.

1. При використанні продуктів тільки рослинного походження неможливо скласти збалансований раціон харчування: в їжі тваринного походження містяться незамінні амінокислоти, необхідні для життєдіяльності людського організму. Їх дефіцит може призвести до погіршення і навіть втрати зору (такі випадки відзначалися у нашій країні і за кордоном).

2. Фізіологічна потреба організму в білку не може бути повністю покрита однією рослинною їжею. Збільшення обсягу споживаних продуктів, неминуче при низькокалорійній вегетаріанській дієті, призводить до перевантаження органів травлення, що може викликати ряд порушень в роботі організму і сприяти розвитку хронічних захворювань.

3. Рослинний білок засвоюється значно гірше, ніж тваринний. Так, білок чорного хліба засвоюється на 48-70%, картоплі - на 60-68%, гречаної каші - на 60-70%, пшоняної - на 50%, в той час як білки м'яса, риби, яєць і молока засвоюються в межах 98%.

4. За спостереженнями лікарів, через 5-7 років суворого вегетаріанства у людей помітно знижується імунітет.

5. Вегетаріанство протипоказане дітям: для нормального росту і розвитку дитячого організму необхідні м'ясо та риба.

6. Вегетаріанство не можна назвати економним способом харчування. Для забезпечення повноцінного раціону вегетаріанський стіл повинен бути максимально різноманітним, а це означає, що в меню слід включати горіхи, родзинки, курагу, сушений інжир, ананаси і цитрусові - всі ці ласощі недешеві.

7. В останні роки піддається сумніву і основна теза вегетаріанців ("Ми нікого не вбили"). Вчені знаходять докази того, що рослини також відчувають біль.

8. Якщо прийом м'яса з роками слід строго нормувати, то нічого ганебного немає в рибі, від якої багато вегетаріанців теж відмовляються. Риба - джерело добре засвоюваного білка, вітамінів, кальцію, марганцю, магнію, фосфору, цинку, без яких здоров'я людини не може бути по-справжньому міцним.  Поліненасичені жирні кислоти, які містить риба, захищають організм від хвороб серця, а за деякими даними, попереджають ревматоїдний артрит, гіпертонію, астму і ряд інших захворювань.

Дослідження рівня захворюванності у вегетаріанців:

  • смертність вегетаріанців від ішемічної хвороби серця, що слідували своїй дієті більше 5 років, на 24% нижче не-вегетаріанців (результати по 76 000 вегетаріанцям і не-вегетаріанцям);
  • серед вегетаріанців рідше зустрічається захворюваність усіма видами раку, за винятком раку кишечника (дослідження більше 63,5 тисяч осіб);
  • веганські і вегетаріанські дієти сприяють зниженню ризику захворювання на діабет 2 типу майже вдвічі в порівнянні з не-вегетаріанської дієтою;
  • у вегетаріанців значення індексу маси тіла менше, ніж у не-вегетаріанців, але не відрізняється від тих, хто їсть рибу. Цей показник значно менше у строгих вегетаріанців;
  • катаракта зустрічається на 30% рідше серед несуворих вегетаріанців і на 40% рідше серед веганів, ніж серед людей, що вживають більше 100 грам м'яса на день;
  • у вегетаріанців на 31% рідше захворюваність на дивертикульоз (порушення перистальтики);
  • голодування, пройдене за періодом вегетаріанської дієти, може чинити благотворний вплив у лікуванні ревматоїдного артриту;
  • вегетаріанська дієта сприяє зниженню підвищеного рівня фосфору в крові і сечі у хворих на хронічну хворобу нирок. Виявлено, що тваринний білок на противагу рослинному негативно впливає на концентрацію фосфору в організмі;
  • вегетаріанці мають значно більш сприятливий емоційний стан, ніж не-вегетаріанці, що пов'язано з великою кількістю прийнятих вегетаріанцями з їжею поліненасичених жирних кислот.

У середньому, за даними дослідження, чоловіки живуть 81.2 (80.5-81.8), а жінки 83.9 (83.5-84.4) роки (результат по 34000 людям).

Поради новеньким у рядах вегетаріанців

1. Ваш вибір має бути свідомий. Не потрібно боятися робити крок до здорового способу життя, тому що статистика показує, що вегетаріанці навіть без знань дієтології мають краще здоров’я порівняно з всеядними.

2. Потрібно розуміти, що переваги вегетаріанства для здоров’я є дійсно значні і що більше потрібно говорити про переваги для здоров’я, ніж про ризик.

3. Пам'ятати про те, що вегетаріанство наказує не тільки виключати з раціону деякі продукти, а й вести здоровий спосіб життя - відмовитися від куріння і алкоголю, не вживати наркотики.

4. Регулярно приймати полівітамінні препарати з високим вмістом вітамінів В12 і D.

5. Для заповнення дефіциту кальцію і заліза включати в раціон бобові, горіхи, гриби, овочі зеленого кольору, гречку, пити свіжий апельсиновий сік і соєве молоко. Ці продукти, багаті білком, вітамінами і мінеральними речовинами, дозволять певною мірою замінити м'ясо, рибу, молочні продукти.

6. Овочеві та фруктові салати готувати безпосередньо перед вживанням - так в них краще зберігаються вітаміни.

7. Урізноманітнити меню: зведення раціону до одного або двох (навіть дуже корисним) продуктам обов'язково призведе до проблем із здоров'ям.

8. Оскільки рослинна їжа (за винятком бобових культур) перетравлюється швидше, їсти потроху, але частіше.

9. Не замінювати в меню м'ясну недостачу висококалорійною рослинною їжею (бобовими, горіхами, медом) у великій кількості, інакше збільшення у вазі не уникнути.

Вегетаріанство в Україні

У вересні-жовтні цього року зоозахисною організацією «Відкриті клітки» та Київським міжнародним інститутом соціології було проведено соціологічне дослідження, яке показало, що 5,2% населення України, а це два мільйони людей, не споживає м’яса.

Що цікаво, більшість тих, хто відмовляється від споживання тваринних продуктів молоді люди від 18 до 29 років. Крім того, у цій віковій категорії більше людей обирають повну відмову від продуктів тваринного походження (веганство), порівняно зі старшим поколінням.

Наразі вегетаріанство є більш популярним у західних та центральних областях України. Але серед тих, хто все ж споживає тваринні продукти, більше як три мільйони людей свідомо зменшують кількість м’яса в своєму раціоні.

Можливо, цей тренд тільки набиратиме оборотів, особливо серед молоді. Це може бути обумовлено економічними факторами та змінами на сількогосподарському ринку країни, проте зростаюча поінформованість про вплив м’ясних продуктів на здоров’я також відіграє важливу роль у відмові людей від м’яса. Також здорова тенденція збільшення вегетаріанців за останні роки в країнах Європи відіграє не останню роль.

Останні дослідження в галузі харчування продовжують свідчити про негативний вплив споживання м’яса на здоров’я. В травні найбільше дослідження, проведене до цих пір в США, показало, що люди, які споживали велику кількість червоного м’яса, на 26 відсотків частіше вмирають від дев’яти основних захворювань (рак, діабет 2 типу, інсульт, інфекції, хвороба Альцгеймера та захворювання нирок, серця, дихальних шляхів та печінки), ніж ті, хто його не споживає.

Отже, чи змінювати свій режим харчування кожна людина повинна вирішувати самостійно, однак варто прислухатися й до неупередженої думки професійних дієтологів. Багато з них вважають, що лікувальне вегетаріанство можна рекомендувати людям тільки після 30 років. У цьому віці організм вже сформувався (припинив рости) і тому потребує білку у харчуванні в меншій мірі. Маючи намір перейти на вегетаріанське харчування, слід прислухатися до свого організму. Таке рішення не може бути продиктовано виключно бажанням виділитися з натовпу м'ясоїдів - воно має бути внутрішньою потребою. І пам’ятайте, що хоч у вегетаріанців є чому повчитися, проте здоровій людині з нормальною вагою тіла слід оцінювати цей режим харчування з позицій здорового глузду.

Автор
( 0 оцінок )
Викладення
( 0 оцінок )
Актуальність
( 0 оцінок )

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Основний принцип - «відвідувай - відписувай ». Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образи; пряме порівняння з іншими конкуруючими компаніями; розміщення посилань на сторонні ресурси Інтернету; реклама та самореклама, заяви, пов'язані з діяльністю компанії.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати