
Новина дня
16:15, 19 листопада 2016 р.
Молоде вино у старому Ужгороді: фоторепортаж
Новина дня
В обласному центрі Закарпаття триває фестиваль вина «Закарпатське божоле». У підвалах «Совиного гнізда» своє молоде вино пропонують ужгородцям та гостям міста кілька десятків виноробів краю.
На вході в «Богольвар» кореспондента 0312.ua зустрічають привітні дівчата-касири Марія та Тетяна, які розповідають, чому цього року вхід на фестиваль вина в Ужгороді платний:
«На вході треба купити цей купончик (показують), який дає вам знижку на всю продукцію на 20 гривень. Його вартість теж 20 гривень. Інша пропозиція – це бокал за 95 гривень. До нього додається картка дегустатора. Ви дегустуєте всі вина і, яке вам найбільше сподобалося, обмінюєте на літр вина. Так віддаєте свій голос за кращого винороба».

Така організація фестивалю подобається виноробам. Один з найавторитетніших з них – Василь Анталовський з Бобовища (Мукачівщина) каже, що цього року рівень фестивалю «Закарпатське божоле» зріс:
«Цього року фестиваль проводиться під егідою Спілки приватних виноробів та виноградарів Закарпаття. Умови жорсткіші, ніж минулоріч. Не можна продавати плодово-ягідні вина, «Ізабеллу» та гібридні вина».
Василь Анталовський привіз в Ужгород 16 видів вина, з яких 6 молодих. Секрет божоле на думку винороба – у дотриманні «дідівських» методів виробництва.

За виноградом треба доглядати – впевнений винороб Роман Шкомер (с. Лавки, Мукачівщина), тоді вино буде справді якісним:
«Треба доглядати за ним, поливати його. Якщо день-два пропустити – все піде «на смарку». Минулого року пішли дощі, виноград покрився пліснявою, почав гнити. Цього року погода була сприятливішою, тому урожай набагато кращий».

Вартість вина на фестивалі коливається від 60 до 180 гривень за літр.
Тимчасом, у сквері Героїв Майдану під акомпанемент запальних виступів колоритних колективів, свою продукцію пропонують виробники меду та представники закладів громадського харчування.

Голова «Асоціації пасічників Закарпаття» Володимир Лях розповідає,що весь мед представлений асоціацією на фестивалі в Ужгороді, екологічно чистий:
«Пасіки розміщені по всій Закарпатській області – Ужгородський, Берегівський, Воловецький та Міжгірський райони. Зараз у нас виставлено 6 видів меду: різнотрав’я, гірський, весняний, майський, липовий та гречаний. Вартість 1 літру меду коливається від 140 до 180 гривень».

Цього року під час проведення фестивалю вина в Ужгороді вперше відмовилися від шашликів. Тож гості фесту смакують стейками (35 грн), ковбасками (30 грн) та традиційним бограчем (30 грн).
«Закарпатське божоле» триває. Сьогодні на сцені фестивалю о 17.00 виступить відомий український рок-гурт з Мукачева «Rock-H»
0312.ua інформував, Як мер Ужгорода вино пив: фото
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
14:04, Вчора
8
09:57, 21 лютого
10
15:05, 23 лютого
136
15:39, 1 березня
12
live comments feed...