На Закарпаття завезли французьких корів: фото

На Закарпатті тваринництво завжди було і є стратегічно важливою галуззю сільськогосподарського виробництва. Нині у краї діє 105 сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств, що займаються тваринництвом. В одному із них побував голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.

Керівник агрофірми «М’ясний двір» Михайло Роман розповів очільнику облради, що його підприємство зареєстровано у с.Тисаашвань Ужгородського району, де придбало тваринницькі приміщення, на яких наразі проводиться реконструкція. Також будуються нові хліви та ковбасний цех, де вироблятимуть м’ясну продукцію півтони щозміни.

Наразі на території Тийглашської сільської ради утримується та випасається худоба у літньому таборі на заливних територіях річки Латориця. Цього року господар придбав 44 голови племінних нетелів зарубіжної селекції м’ясної породи шаролє та 22 голови нетелів абердино-ангуської породи. Вочевидь французським безрогим коровам дуже сподобалося нове місце дому, і вони вже дали гарний приплід. Тепер поруч з ними пасуться 45 телят. 

Михайло Петрович каже, що господарство планує спеціалізуватися на розведенні м’ясних порід великої рогатої худоби та працювати за закритим повним циклом «виробництво м’яса-переробка-реалізація». Тож, незабаром краяни зможуть купувати та споживати високоякісну телятину.

Як зазначив директор департаменту агропромислового комплексу ОДА Юрій Лесьо, цьогоріч збільшується чисельність поголів’я сільськогосподарських тварин. Наразі у краї утримується близько 155 тисяч голів великої рогатої худоби, а за 5 місяців ц.р. вироблено 24 тисяч тон м'яса та 94 тисяч тон молока.

- На сьогодні при виділенні коштів пріоритет надається розвитку інфраструктури м’ясо- та молоко переробки, а також будівництву та реконструкції забійних пунктів, боєнь, переробних цехів, – каже Юрій Лесьо, додавши: – Наголошу, що Закарпаття має бути готовим до того, що за нормами Закону «Про безпечність та якість харчових продуктів» з 2025 року в Україні діятиме заборона реалізації та обігу необробленого молока та сиру домашнього виробництва, а також м’яса тварин подвірного забою. Тоді власник тварини може проводити забій лише на офіційних забійних пунктах та бойнях. А нині на території краю недостатня кількість забійних пунктів та об’єктів молокопереробки. Тож, фермери дуже сподіваються на підтримку влади краю, насамперед, щодо виділення коштів з обласного та місцевих бюджетів для розвитку тваринництва.

Михайло Рівіс уважно вислухав слушні пропозиції спеціалістів та фермерів, зі свого боку зазначив:

- Закарпатські обранці прийняли «Програму розвитку та підтримки тваринництва, птахівництва і бджільництва в області на 2016-2020 роки».  Вона спрямована на створення сприятливих умов для розвитку тваринництва, стимулювання товарного виробництва, будівництво цехів переробки молока та м’яса в області. Програма передбачає фінансову підтримку тваринництва за 11 напрямками. В обласному бюджеті на нинішній рік на їх фінансування вже виділено 750 тисяч гривень. Аналогічні програми підтримки тваринництва розроблені та діють  у всіх районах області, що передбачають здешевлення вартості штучного осіменіння худоби, підтримка вівчарства, відшкодування витрат на проведення ідентифікації худоби, - констатував голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.

На Закарпаття завезли французьких корів: фото, фото-1 На Закарпаття завезли французьких корів: фото, фото-2 На Закарпаття завезли французьких корів: фото, фото-3 На Закарпаття завезли французьких корів: фото, фото-4 На Закарпаття завезли французьких корів: фото, фото-5 На Закарпаття завезли французьких корів: фото, фото-6 На Закарпаття завезли французьких корів: фото, фото-7 На Закарпаття завезли французьких корів: фото, фото-8
Французькі корови Закарпаття
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
311 переглядів в січні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі