В Ужгородському національному університеті відбувся фінал конкурсу стартапів.
Учасники презентували сім проектів, підібраних з понад двадцяти, поданих на конкурс. Демонстрували їх на величезному екрані у присутності журі у складі професорів вишу та авторитетних винахідників Закарпаття.
Усі ідеї вже готові до практичного втілення. Серед найкращих — програма, яка підвищує швидкість обслуговування відвідувачів кафе під час замовлення їжі та напоїв (через QR-код). Відзначено платформу для водіїв для автоматизації основних процесів взаємодії їх із фахівцями та сервісами у сфері обслуговування транспортних засобів. Зацікавив додаток до мобільних пристроїв для вимірювання концентрації глюкози в крові. Він дає змогу вводити дані, опрацьовувати їх і виводити результати на екран смартфона. Корисною для практичного застосування визнано програму, що створює просторові моделі об’єктів садово-паркового господарства. Застосована на урбанізованих територіях, вона дає змогу отримувати докладнішу візуалізацію об’єктів та їх подальшу реконструкцію.
Переможним став стартап «Екологічні вироби із біоматеріалів рослинного походження». Автори студент інженерно-технічного факультету Іван Зуб і аспірант кафедри терапії і сімейної медицини Тарас Гряділь запропонували ефективний метод виробництва екологічних виробів з листя кукурудзи, стебел зернових культур, відходів харчової промисловості. Вироби з рослинної маси можна використовувати для виготовлення одноразового посуду замість пластмаси, що, як відомо, масово накопичується в довкіллі й переросла в загальносвітову проблему.