Рятувальники Закарпаття розповіли про найчастіші причини отруєння чадним газом (ІНФОГРАФІКА)

Чадний газ (оксид вуглецю – СО) – не має нi кольору, нi запаху, але видiляється всюди, де є продукт горiння. Скажiмо, курiння тютюну теж  є джерелом чадного газу. Чимала кiлькiсть цього газу мiститься й у вихлопах автомобiльних двигунiв. Звичайно, обсяги цих джерел недостатнi для того, аби “учадiти до смертi”.

Однак незначнi дози оксиду вуглецю все ж спричиняють головний бiль, кисневе голодування. А от коли добре надихатися їм, то можна й Богу душу вiддати, адже дiя його викликає зсiдання гемоглобiну кровi в органiзмi, що призводить до судом, блювоти, непритомностi, нарештi – до втрати свiдомостi та зупинки серця.

Традицiйною, на жаль, причиною отруєння чадним газом є неправильний монтаж та експлуатацiя пiчного обладнання. Простiше, якщо передчасно закрити пiчну заслiнку, то газ непомiтно потрапляє в житлове примiщення. Тому нiколи не можна забувати правило: поки на жаринках видно блакитнi вогники, закривати заслiн смертельно небезпечно. Взагалi, економiя тепла нiколи не повинна заважати безпецi, тобто вентиляцiї. 

Оксид вуглецю утворюється i пiд час неповного згорання природного газу. Це означає, якщо на кухнi чи у ваннiй (з газовою колонкою) погана вентиляцiя, смерть може наступити непомiтно й швидко. Особливо небезпечно палити газ при поганiй тязi в газовiй колонцi, тому перевiряти тягу потрiбно регулярно.

Чадний газ легший за повiтря i тому пiднiмається вгору. Вiн зустрiчається всюди, де є спалення палива, а при цьому недоспалення кiлькостi кисню, погана робота витяжок, забитi димарi. На вiдкритому просторi небезпека мiнiмальна. Рятувальники Закарпаття нагадують, обережнiсть та дотримання правил пожежної безпеки – запорука недопущення отруєння чадним газом!

Читайте також: Жахлива трагедiя на Закарпаттi: Мати та її 15-рiчна донька загинули вiд отруєння чадним газом (ВiДЕО)