Цими вихідними, у селі Велятино, на Хустщині, у рамках «Пинтя-фесту» було встановлено національний рекорд України. Тутешні кухарі приготували аж 5862 літри найвідомішої велятинської страви – дзями.
На приготування смачного бульйону пішло майже дві сотні курей та 235 літрів сметани. Рекорд у Велятині підтвердила представник «Національного реєстру рекордів» Влада Вєтрова.
«Відсьогодні у категорію «Кулінарні рекорди» ми вносимо шедевр кулінарного мистецтва. Такого об’єму рекордної страви упродовж року по всій Україні ми ще не реєстрували – понад 5 тисяч літрів велетенської дзями!» - відзначила пані Ветрова і вручила сертифікат про рекорд «Найбільший об’єм молочного бульйону «Дзяма» в одному казані» організатору, генеральному директору ТК «Теплі води» Василю Комішаку.
«Дзяма, або курячий бульйон з дуже великим вмістом сметани, у нас дуже популярна страва, - каже Василь Комішак. – Жодне весілля, чи день народження, без неї не обходиться. Люди з усіх сіл ходять до нас її куштувати. Ніхто не зрозуміє, що таке дзяма, якщо не був у Велятині. То ж рекомендую її вам і ви дізнаєтесь, що це таке!».
Окрім приготування рекордної кількості дзями, програма «Пинтя-фесту» була дуже насиченою. Гості фестивалю змагалися у перетягуванні канату, битві фарбами холі, поїданні на швидкість кавунів та розіграші лотерей.
І все це відбувалося під драйвову музику у виконанні гуртів «Чаламада», «Pur:Pur», «Рокаш» і «ВВ».
Усі кошти, зібрані на фестивалі «Пинтя-фест», будуть спрямовані на закупівлю кардіографа для Хустської районної лікарні.